Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024

Πρότυπα Σχολεία: Κανονικά οι εξετάσεις εισαγωγής - Τι ισχύει για το self test

Στη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας

28 Ιουνίου 2021 08:13
Πρότυπα Σχολεία: Κανονικά οι εξετάσεις εισαγωγής - Τι ισχύει για το self test

Μετά τη δικαστική απόφαση για την κινητοποίηση της ΟΛΜΕ, σήμερα Δευτέρα (28.06.2021) θα διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας. Παράλληλα, δείτε πως θα μάθουν φέτος με sms τη βαθμολογία και σε ποια σχολή πέτυχαν οι υποψήφιοι των πανελληνίων.

Κατά την προσέλευσή τους στο κέντρο για τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, οι υποψήφιοι, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή χειρόγραφη βεβαίωση, στα οποία καταγράφεται το αρνητικό αποτέλεσμα self-test ή PCR ή rapid test και τα οποία θα επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο.

Στη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση αποστάσεων και η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους και όλες εντός των εξεταστικών κέντρων.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο οι υποψήφιοι δε συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δοκιμασία δεξιοτήτων, δεν προβλέπεται επαναληπτική δοκιμασία.

Πρότυπα Σχολεία: Κανονικά οι εξετάσεις εισαγωγής - Τι ισχύει για το self test

Με self test οι εξετάσεις

Με αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας για υποψήφιους και εκπαιδευτικούς, και διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό, ξεκινούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Δήλωση ή βεβαίωση τεστ

Για να μπουν στα εξεταστική κέντρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί χρειάζεται να φέρουν μαζί τους δήλωση ή βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο, σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού ελέγχου, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 24 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 27 Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό, υποχρεούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στην σχολική μονάδα.

Πού δηλώνουν το τεστ

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr για να δηλώσουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου. Για όλους τους υποψηφίους επιλέγεται η κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19» και εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα.

Για τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό, επιλέγεται η κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν.

Τη Δευτέρα, 28.06.2021, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο όλοι υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή χειρόγραφη βεβαίωση, στα οποία καταγράφεται το αρνητικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου και τα οποία επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι υποψήφιοι, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και το λοιπό προσωπικό, αφού εκδώσουν την σχετική κάρτα ή δήλωση από την πλατφόρμα, μεταβαίνουν σε δημόσια δομή, για να υποβληθούν δωρεάν σε επαναληπτικό διαγνωστικό έλεγχο (rapid-test) ή κατ' επιλογήν τους, σε ιδιωτική δομή για τον έλεγχο αυτόν. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από την παραπάνω δομή και προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο. Εάν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, τότε ακολουθείται το Πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. και οι υποψήφιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη δοκιμασία δεξιοτήτων. Εάν για οποιοδήποτε λόγο οι υποψήφιοι δεν συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δοκιμασία δεξιοτήτων, δεν προβλέπεται επαναληπτική δοκιμασία.

Τι συμβαίνει εάν υποψήφιος βρεθεί θετικός

Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, τότε εντός τριών ημερών θα πρέπει να γίνει εργαστηριακό τεστ για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που το θετικό αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, τότε ο διαγωνιζόμενος θα μπει σε καραντίνα και θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Αν αυτό γίνει στο δεύτερο τεστ και ο μαθητής έχει ήδη διαγωνιστεί σε εξεταστικό κέντρο, οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι στο ίδιο κέντρο δεν θα έχουν κάποια επίπτωση και θα συνεχίσουν κανονικά τις εξετάσεις τους.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις των ΑΕΙ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έρχονται, αφού οι υποψήφιοι των ΓΕΛ μπαίνουν στη «μάχη» το διάστημα μεταξύ 14 και 22 Ιουνίου, ενώ από 15 μέχρι 28 του μήνα είναι το αντίστοιχο για όσους φοιτούν στα ΕΠΑΛ.

Έχει ξεκινήσει, μάλιστα, η διαδικασία σύγκρισης των στατιστικών στοιχείων από τις Πανελλαδικές του 2020, με προσομοίωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα ισχύει από φέτος, αλλά με ορισμένες ανατροπές.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι η χαμηλότερη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια φέτος εάν ισχύσουν τα δεδομένα του 2020, θα διαμορφθεί λίγο κάτω από τις 8.000 μονάδες .

Από τα στοιχεία αυτά καταδεικνύεται η σημασία των επιλογών της φετινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) ως προς τα θέματα των Πανελλαδικών, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Εάν επιλέξει τόσο δύσκολα όσο πέρυσι, η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 8. Αλλιώς θα κινηθεί υψηλότερα.

Λόγω της ΕΒΕ από φέτος θα δούμε εκτίναξη βάσεων που μπορεί να ξεκινήσει από τις 1.275 μονάδες και να προσεγγίσει τις 8.500 μονάδες στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα.

Πανελλαδικές εξετάσεις βάσεις

Συγκεκριμένα, η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1, στο 2ο επ. πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44, στο 3ο (υγείας) 11,56 και στο 4ο επ. πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81. Το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2.

Σχεδόν το 90% των χαμηλόβαθμων τμημάτων όρισε το 0,8 ως συντελεστή. Με βάση αυτό και την επεξεργασία των δεδομένων των Πανελλαδικών του 2020 από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν ανά πεδίο τα ακόλουθα:

  • Στο 1ο πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα διαμορφωνόταν στο 8,88, δηλαδή στις 8.880 μονάδες και άρα θα προέκυπτε μια άνοδος βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 1.930 μονάδες. Πέρυσι μεταξύ των τμημάτων ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ στις 6.950 μονάδες.
  • Στο 2ο πεδίο η βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,15, δηλαδή στις περίπου 9.150 μονάδες, με αποτέλεσμα να προκύπτει άνοδος των χαμηλότερων βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 7.800 μονάδες. Πέρυσι η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν 1.350 μονάδες στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης.
  • Στο 3ο πεδίο η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,25 (άρα περίπου 9.250 μονάδες), αυξημένη κατά 1.275 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.
  • Οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου θα είχαν τη χαμηλότερη βάση –στο 7,85 και τις 7.850 μονάδες–, αυξημένη κατά περίπου 3.900 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.
  • Μεταξύ των τμημάτων που περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση βάσεων εάν εφαρμοστεί η ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, πέρυσι το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου είχε βάση 625 μονάδες. Εάν υπήρχε ΕΒΕ, η βάση του θα ήταν στις 9.150 μονάδες, αυξημένη κατά 8.525 μονάδες.

Στις εξετάσεις... με αρνητικό τεστ

Ενα επιπλέον άγχος θα πρέπει να ξεπεράσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι γονείς τους: αυτό του test για τον κορωνοϊό. Οπως αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, οι υποψήφιοι και όσοι συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Ειδικότερα:

  • Οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) θα γίνει την Πέμπτη 10/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Πέμπτη 10/6 έως και Κυριακή 13/6. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 18/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Παρασκευή 18 μέχρι Δευτέρα 21/6. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19/6 μέχρι την Τρίτη 22/6. Τα δύο πρώτα δωρεάν τεστ θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία έως και το Σάββατο 5/6.
  • Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τις εξετάσεις.
  • Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test.
  • Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Τέλος, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους, και θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης (φυσικός αερισμός αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικού, σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share