Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ΑΕΙ και φροντιστήρια: Πώς θα λειτουργήσουν - Τι θα ισχύσει με τα self tests

Στην κανονικότητα επιστρέφει η εκπαίδευση

11 Ιουνίου 2021 16:28
ΑΕΙ και φροντιστήρια: Πώς θα λειτουργήσουν - Τι θα ισχύσει με τα self tests
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό σε πανεπιστήμια και φροντιστήρια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα δείτε τι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Χαρδαλιάς. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για θέματα του Υπουργείου Παιδείας, ανακοινώνονται τα εξής:

  • Έναρξη εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των ετών των προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών των Α.Ε.Ι., των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Α.Ε.Ι. και των Κολεγίων με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν μέχρι σήμερα για τις πρακτικές/εργαστηριακές/κλινικές ασκήσεις.
  • Διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων υβριδικού χαρακτήρα στα ΑΕΙ, δηλαδή μέσω δυνατότητας ταυτόχρονης διαδικτυακής μετάδοσης και περιορισμένης φυσικής παρουσίας στον Πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και ημερίδων και συνεδρίων εντός των Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Παραρτήματος 13 της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 36587 (ΦΕΚ Β’ 2476/10.06.21).
  • Δια ζώσης εκπαιδευτική επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και επίδειξη στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου σχολικής κάρτας/ηλεκτρονικής ή χειρόγραφης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ που έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας.
  • Λειτουργία των πάσης φύσεως βιβλιοθηκών με τη λειτουργία των αναγνωστηρίων εντός αυτών με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των χρηστών, καθώς και σύσταση για ενδελεχή καθαρισμό και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων μελέτης.
  • Εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών: μετά την 27η Ιουνίου 2021, σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους, μόνο με καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες, με υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους με υποχρεωτική ταξιθεσία και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων 1,5 μέτρο, με χρήση μουσικής μόνο από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς συνοδεία χορωδίας ή χορών, με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ της σκηνής/ή της εξέδρας και της πρώτης σειράς θεατών, χωρίς υπηρεσίες εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού.

Η είσοδος των μαθητών/φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

ΑΕΙ και φροντιστήρια: Πώς θα λειτουργήσουν

Επιπλέον:

  • Πριν από κάθε ομιλία, θα πραγματοποιείται από το προσωπικό καθαριότητας απολύμανση των επιφανειών του αναλογίου με αλκοολούχο διάλυμα με ελάχιστη συγκέντρωση αλκοόλης 70%.
  • Απαγορεύονται τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της τελετής. Εξαιρούνται ολιγόλεπτες παύσεις για τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια των οποίων οι θεατές παραμένουν στις θέσεις τους
  • Οι θέσεις, τα καθίσματα και οι καρέκλες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση. (Οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf)
  • Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος 70% σε όλες τις εισόδους και εξόδους και σε εμφανή διάσπαρτα σημεία στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο. Θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση σε όσους χώρους αναμένεται να υπάρχει σειρά αναμονής, για την τήρηση ελάχιστης απόστασης ασφαλείας.
  • Προτείνεται η περισχοίνιση όπου είναι εφικτό προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή ροή του κοινού.
  • Προτείνεται οι πύλες εισόδου να είναι ανοιχτές για χρονικό διάστημα που θα είναι ικανοποιητικό για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την πρόσβαση (τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την τελετή).
  • Σε περίπτωση διεξαγωγής περισσότερων από μια εκδηλώσεων την ίδια ημέρα, προτείνεται επαρκές χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης μίας εκδήλωσης και της έναρξης της επόμενης (τουλάχιστον μια ώρα και ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών και τις προδιαγραφές του χώρου), έτσι ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν οι επισκέπτες της πρώτης και να εισέλθουν οι επισκέπτες της δεύτερης χωρίς να συμπέσουν και χωρίς να παρατηρείται συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι θα υπάρχει και επαρκής χρόνος για απολύμανση μεταξύ των εκδηλώσεων.
  • Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον υποχρεωτικό συντονισμό της ροής από το προσωπικό, και ιδανικά η σταδιακή άφιξη του κοινού ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές. Οι θύρες εισόδου και εξόδου των επισκεπτών στους χώρους των εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι διαφορετικές, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ και τα φροντιστήρια

Self test: Παράθυρο για συμφωνία κυβέρνησης - φαρμακοποιών

Συνεχίζεται η μάχη για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία, αλλά όπως φαίνεται κυβέρνηση και φαρμακοποιοί βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία. Άλλωστε την Τετάρτη 16 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας μεταξύ των δύο πλευρών, παρότι ήδη η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να ικανοποιήσει ορισμένα θεσμικά αιτήματα του κλάδου.

Εξάλλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για να συνεχιστεί η διανομή των self tests από τα φαρμακεία.

Ερωτηθείσα για το αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση από που θα διατίθενται τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως έχει διασφαλιστεί η διανομή τους στην Επικράτεια και ότι υπάρχει συμφωνία έως τις 19 Ιουνίου, ευελπιστώντας πως θα συνεχίσουν έτσι και αν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι.

Η συνάντηση

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό πρόσκληση στους εκπροσώπους του κλάδου απηύθυνε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ώστε να συναντηθούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Η πρόσκληση απευθύνεται στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, οπότε και οι δύο πλευρές θα θέσουν αναλυτικά τα ζητήματα που προς ώρας τους χωρίζουν.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Εμείς τιμήσαμε τη συμφωνία μας και δώσαμε τα self test και πέρα από τις ημερομηνίες που προβλέπονταν από το σύμφωνο συνεργασίας. Εμείς θα τα διαθέσουμε αλλά κατ’ αποκλειστικότητα, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτό είναι δεσμευτικό. Δεν μπορούν να διατεθούν συνδυαστικά.

Καθότι εμείς περιφρουρούμε αυτό το ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο δεν μπορεί να διατίθεται σε μη επιστημονικό χώρο. Γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει είτε το δίκτυο των 10.000 επιστημόνων φαρμακοποιών ή κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια ζυγαριά τους επιστήμονες με τη διάθεση των self test στα σούπερ μάρκετ».

Οι φαρμακοποιοί πάντως θα ζητήσουν από την κυβέρνηση εκτός των άλλων την επίλυση θεσμικών τους προβλημάτων. Μεταξύ αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), την πώληση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία κ.α.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share