Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σχολεία: Καραντίνα 10 ημερών για μαθητές που εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού - Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Self-test μία φορά την εβδομάδα στα σχολεία

19 Μαΐου 2021 13:04
Σχολεία: Καραντίνα 10 ημερών για μαθητές που εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού - Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σχολεία: Σε καραντίνα 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων κορωνοϊού θα πρέπει να μπαίνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό των σχολείων σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ενώ, σάλος επικρατεί με τα «ψευδώς θετικά» self tests, με τα σχολεία να είναι σε αναστάτωση

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί αν εμφανίσουν συμπτώματα

Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου περιστατικού κορωνοϊού COVID-19, η ασφαλής επιστροφή στη σχολική μονάδα του μαθητή πραγματοποιείται μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Για την ασφαλή επιστροφή, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία (3) εικοσιτετράωρα (24ωρα) από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα κορωνοϊού COVID-19, εφόσον είναι ασυμπτωματικοί, υπό την προϋπόθεση διενέργειας εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προβλεπόμενη ημέρα επιστροφής, αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα.

Έως τώρα μαθητές και εκπαιδευτικοί που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ακόμα κι αν ήταν ασυμπτωματικοί, δεν επέστρεφαν στις σχολικές αίθουσες πριν περάσουν 14 ημέρες.

Ειδικότερα:

  • η ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα θεωρείται ημέρα μηδέν (0)
  • το self test θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τη δέκατη (10η) ημέρα
  • για την επιστροφή στη σχολική μονάδα την ενδέκατη (11η) ημέρα θα πρέπει το αποτέλεσμα του self test που πραγματοποιήθηκε την δέκατη (10η) ημέρα, να είναι αρνητικό

Self-test μία φορά την εβδομάδα στα σχολεία

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω self test είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • Το self test διενεργείται μία φορά κάθε σχολική εβδομάδα, πριν από τη Δευτέρα
  • Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα
  • Το self tets είναι υποχρεωτικό ακόμη και για τους ήδη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού αλλά και για το λοιπό και διοικητικό προσωπικό
  • Η προμήθεια των self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του AMKA

Σχολεία: Δήλωση αποτελέσματος του self test

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών και οι ενήλικοι μαθητές υποβάλουν το αποτέλεσμα του self test στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν.

Ο μαθητής επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου self test σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον Διευθυντή / Υποδιευθυντή, ή Προϊστάμενο.

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν οι γονείς.

Σε αυτή την περίπτωση μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες θετικοί μαθητές και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας τη βεβαίωση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share