Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σχολεία: Πότε ανοίγουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια - Τι ισχύει με τα self test;

Πότε αναμένεται η τελική εισήγηση;

1 Απριλίου 2021 08:03
Σχολεία: Πότε ανοίγουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια - Τι ισχύει με τα self test;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχολεία: Η 12η Απριλίου παρουσιάζεται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα των λυκείων και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως των γυμνασίων. Ωστόσο, η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με δύο προϋποθέσεις. Παράλληλα, να τονίσουμε, ότι έχει γίνει λόγος για παράταση του σχολικού έτους.

Ποιες είναι αυτές; Αρχικά την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν προκύψει ύστερα και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και δεύτερον τη διαθεσιμότητα των ατομικών τεστ αυτοδιάγνωσης που θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στα σχολεία.

άνοιγμα σχολείων

Φαίνεται πως η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, δεν επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων, παράλληλα με την αγορά. Όμως, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, τα λύκεια θα ανοίξουν στις 12 Απριλίου με τα γυμνάσια να ακολουθούν μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, ενώ για τα δημοτικά θα εξετασθεί είτε η επανεκκίνησή τους μαζί με τα γυμνάσια πράγμα που δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές θετικές ψήφους, είτε πλέον κανονικά αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 10 Μάϊου.

Φυσικά, ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια είναι προφανής και αφορά το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ΄ λυκείου θα πρέπει να διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον για τεχνικούς, πρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η λειτουργία μόνο της Γ’ λυκείου αλλά θα πρέπει συνολικά για όλη τη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Τι ισχύει με τα self test

Η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοιό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

"Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό" είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, τονίζοντας ότι "Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο".

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share