Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

"Βόμβα" από την Νίκη Κεραμέως: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί το σχολικό έτος

Εδώ που φτάσαμε δεν είναι απίθανο να γίνει

12 Φεβρουαρίου 2021 12:13
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Νίκη Κεραμέως: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να γίνεται πιο δύσκολη στην Ελλάδα και τα νέα μέτρα να βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ τα πράγματα για τα σχολεία.

Σημειώνεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς του κορωνοϊού σχεδόν έχουν γεμίσει με την πιο πρόσφατη περιοχή να είναι ο Πύργος.

Συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τα σχολεία αλλά και την επέκταση του σχολικού έτους.

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε για το σχολικό έτος.

Νίκη Κεραμέως: Τα σενάρια για την επέκταση του σχολικού έτους

Ειδικότερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το σχολικό έτος όπως έγινε και πέρσι, άφησε ανοιχτό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφέροντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Παύλο Τσίμα πως αν χρειαστεί όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα σχολεία και η κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία, άρα όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινωνία αντίστοιχα θα είναι και στα σχολεία. Για την διδακτέα ύλη ανέφερε ότι προχωρά κανονικά με την τηλεκπαίδευση, αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Προανήγγειλε ότι το επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή θα αφορά την αποκέντρωση του συστήματος στο σχολείο με στόχο ένα πιο αυτόνομο σχολείο.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εκτίμησε ότι θα εφαρμοστεί καθώς η κοινωνία απαιτεί αλλαγές, απαιτεί να μπει ένα τέλος στη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας:

Προς αυστηρότερο lockdown Εύβοια, Αχαΐα και Ρέθυμνο

Σε επιπλέον μέτρα, τύπου καθολικού lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Αττική, προσανατολίζονται οι ειδικοί για την Αχαΐα, το Ρέθυμνο, αλλά και την Εύβοια λόγω του υψηλού ιικού φορτίου που καταγράφουν τα τελευταία 24ωρα.

Ιδιαίτερη θεωρείται η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου η εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι ανησυχητική, αλλά όχι τόσο επιβαρυμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν το πρωί σήμερα στις 10:00, εξετάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Οι 4 παραπάνω περιοχές καθώς και το ενδεχόμενο λήψης ή μη περαιτέρω μέτρων θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.

Η επιδημιολογική εικόνα σε Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει ακόμη περισσότερες μολύνσεις (112) και η Εύβοια 57. Θυμίζουμε πως σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην πόλη της Πάτρας, στην Αχαΐα.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο χθες όσο και σήμερα.

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα σε Εύβοια, Αχαΐα και Ρέθυμνο

Καλή η εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, τηρουμένων των αναλογιών, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προτείνουν να ληφθούν αμέσως πιο αυστηρά μέτρα αλλά και συνάδελφοί τους που είναι υπέρ της αναμονής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Εκείνο που θα βαρύνει υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, στοιχεία για την οποία θα παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share