Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

Σχολεία: Το πρόγραμμα για τους μαθητές - Όλα τα μέτρα για το άνοιγμα (Video)

Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο

10 Ιανουαρίου 2021 19:39
Σχολεία: Το πρόγραμμα για τους μαθητές - Όλα τα μέτρα για το άνοιγμα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, ενώ οι ειδικοί αναμένουν τα αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ήδη, το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και αυτά της Ειδικής Αγωγής) που ανοίγουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, με μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις αλλά και στις νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού και που αποτελούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την Covid-19.

Η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για:

  • διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών
  • χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
  • όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο κορονοϊού, μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr. Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστούν με σειρά προτεραιότητας.

Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο:

  • Επιλογή 4 στο sms 13033
  • Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Το πρόγραμμα για τους μαθητές στα σχολεία

Οι περισσότεροι γονείς έχουν ήδη λάβει ενημέρωση από το σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Ένα τέτοιο ενημερωτικό μήνυμα είναι το παρακάτω, το οποίο έλαβε γονέας από το δημοτικό σχολείο του παιδιού του:

«Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Καλημέρα σας και καλή χρονιά!

Σας ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 11/01/2021, το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, Πρωινό και Ολοήμερο. Για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και με γνώμονα πάντα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που σας έχουν κοινοποιηθεί, η προσέλευση το πρωί θα γίνεται κανονικά από 8:00 έως 8:15΄ και οι μαθητές θα εισέρχονται από τις εισόδους που εισέρχονταν καθημερινά μέχρι τώρα.

Για την αποφυγή συνωστισμού οι γονείς θα αφήνουν τους μαθητές στις εισόδους και θα αποχωρούν άμεσα. Κατά την αποχώρηση, ώρα: 13:15΄, οι μαθητές θα αποχωρούν ως εξής:

  • Οι τάξεις: Α΄, Γ΄, Ε΄, από την οδό Νίκης, τηρώντας την εξής χρονική σειρά: 13:15΄-13:20΄η Α΄τάξη. 13:20΄-13:25΄η Γ΄τάξη 13:25΄-13:30΄η Ε΄τάξη
  • Οι τάξεις: Β΄, Δ΄, Στ΄, από την οδό Αριστοφάνους με την εξής σειρά: 13:15΄-13:20΄η Β΄τάξη. 13:20΄-13:25΄η Δ΄τάξη 13:25΄-13:30΄η Στ΄τάξη

Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τους μαθητές και θα αποχωρούν άμεσα. Οι μαθητές που μένουν Ολοήμερο, θα αποχωρούν μόνο από την οδό Νίκης, ως συνήθως. Όλοι θα φορούν μάσκα και θα τηρούν τις αποστάσεις. Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για την ασφάλεια και την διαφύλαξη της υγείας όλων».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του σχολείου οι παραπάνω τριάδες τάξεων θα βγαίνουν διαφορετική ώρα για διάλειμμα, ενώ διευκρινίζεται ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιούν και τις δύο εισόδους του σχολείου.

Σημειώνεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα κάνουν όλες οι σχολικές μονάδες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, όπως για παράδειγμα το πλήθος των μαθητών, των χώρων του σχολείου, των εισόδων που αυτό διαθέτει κλπ.

Η πρόταση για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με αυτά τα δεδομένα, ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, αλλά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα όπως φαίνεται.

Κι αυτό γιατί, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό, κάτι που δεν ισχύει - τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό - για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές.

Γι' αυτό ορισμένοι επιστήμονες φτάνουν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν ακόμα και να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της χρονιάς Γυμνάσια και Λύκεια, με εξαίρεση την Γ΄ λυκείου λόγω των πανελληνίων.

Χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε τα εξής στο OPEN TV: «Η Γ' Λυκείου είναι διαφορετική περίπτωση λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η Α' και Β' Λυκείου, θεωρώ, ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away, τονίζοντας πως τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που, όπως είπε, θα σημάνει το μπλοκάρισμα του ΕΣΥ.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share