Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Σχολεία: Ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου νηπιαγωγεία και δημοτικά - Πώς θα γίνει η επιστροφή

Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιανουαρίου 2021 09:18
Σχολεία: Ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου νηπιαγωγεία και δημοτικά  - Πώς θα γίνει η επιστροφή
Από Σεμίνα Χριστοδούλου

Σχολεία: Στις 11 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία με τις προετοιμασίες από το υπουργείο Παιδείας να είναι πυρετώδεις για την σωστή επιστροφή. Με αυστηρούς κανόνες αναμένεται να γίνει η επιστροφή στα θρανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με περισσότερα προληπτικά μέτρα, με ένα από αυτά, που αποτελεί και προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, να είναι ο εμβολιασμός των καθηγητών. Όπως τόνισε χθες η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα όπου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ζητούν να εμβολιαστούν, μέτρο που θα είναι προληπτικό, όπως σημειώνεται από το υπουργείο.

Οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα. Η πλατφόρμα μάλιστα θα είναι ανοιχτή και για τους μαθητές του λυκείου οι οποίοι θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό εφ’ όσον το επιθυμούν. Παράλληλα δείτε σε ποιες περιοχές παρατείνεται το σκληρό απαγορευτικό.

Σχολεία: Προσέλευση με δόσεις για αποφυγή συνωστισμού

Οσον αφορά την προσέλευση στα σχολεία, αυτή θα γίνεται σταδιακά καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετική ώρα άφιξης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ενδεχομένως δημιουργηθεί αφού τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Οπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Επίσης, σε ισχύ είναι όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτά είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολαστικοί καθαρισμοί
  • μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, κανονικά θα λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Και εδώ θα ισχύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών.
  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Σχετικά τα γυμνάσια και τα λύκεια, παραμένει στον «αέρα» το πότε θα ανοίξουν. Την άλλη εβδομάδα θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, η οποία ωστόσο λόγω των γιορτών δείχνει αυξητικές τάσεις.

Χθες η κα Κεραμέως τόνισε πως το υπουργείο θα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τα μαθήματα ωστόσο να ξεκινούν εξ’ αποστάσεως προσωρινά, την προσεχή Παρασκευή.

Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για διά ζώσης μαθήματα, ενώ, όπως είπε η υπουργός, θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share