Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αυτές είναι οι βάσεις για το 2020

Άνοιξε η πλατφόρμα - Δείτε πού περάσατε

28 Αυγούστου 2020 08:58
Πανελλαδικές εξετάσεις: Αυτές είναι οι βάσεις για το 2020
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Γνωστές έγιναν οι βάσεις του 2020 για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως είχε ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας, με τα αποτελέσματα να γίνονται διαθέσιμα στους υποψήφιους.

Μπαίνει, κάπως έτσι, τέλος στην αγωνία για τους περίπου 100.000 υποψηφιους που διεκδικούν μία από τις περίπου 80.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ποιες ήταν οι εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Δείτε ΕΔΩ τις βάσεις για το 2020.

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη για το 2021

Γνωστή έγινε η εξεταστέα ύλη για το 2021 στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με το Υπουργείο Παιδείας να την παρουσιάζει στο ΦΕΚ.

Η ύλη αυτή αφορά μαθητές ΓΕΛ και Εσπερινών Λυκείων. Όπως αναφέρεται για τη Νεοελληνική Γλώσσα, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε δραστηριότητες και να απαντούν σε ερωτήματα/ ερωτήσεις που απορρέουν από κείμενα που αναφέρονται σε κάποιον ή κάποιους από τους θεματικούς άξονες, όπως αυτοί ορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται:

να κατανοούν τη γλωσσική μορφή των κειμένων και τα κειμενικά τους χαρακτηριστικά, τη σχέση που έχει η γλώσσα και η οργάνωση του κειμένου με την περίσταση και τον σκοπό της επικοινωνίας,
να ερμηνεύουν και να προσεγγίζουν κριτικά τα κείμενα με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αναπαριστώνται ιδέες, αντιλήψεις, προκαταλήψεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον κόσμο,
να συγκρίνουν κείμενα ως προς τις δύο προηγούμενες διαστάσεις με στόχο τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των κειμένων ως προς τη γλώσσα, το μέσο, τους σημειωτικούς τρόπους, το κειμενικό είδος, τις αναπαραστάσεις της πραγματικότητας, τον τρόπο προσέγγισης του θέματος κ.λπ.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share