Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Έκτακτη προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για τα σχολεία

Τι αναφέρει ο υπεύθυνος για την Ευρώπη;

27 Αυγούστου 2020 16:34
Κορωνοϊός: Έκτακτη προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για τα σχολεία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα σχολεία αναμένεται σύντομα να ανοίξουν, με το Υπουργείο Παιδείας να δίνει τις απαντήσεις για τον κορωνοϊό, αλλά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει, ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νέοι μολύνουν άλλους ανθρώπους σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπως δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, υπέυθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευθούν κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια περίοδος με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, πρόσθεσε ο Κλούγκε.

«Οι νεότεροι δεν είναι απαραίτητο να πεθάνουν από αυτό (σ.σ. την covid-19), αλλά είναι ένας ανεμοστρόβιλος με μακριά ουρά (...) Οι νέοι, κυρίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα είναι σε πιο στενή επαφή με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό», εξήγησε ο ίδιος.

Πιθανό το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου

Ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο και έχει προκαλέσει "πονοκέφαλο" στο υπουργείο Παιδείας, Υγείας στην Βουλή.

Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο είναι πιο πιθανό να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Η πλέον αυστηρή σχολική ποινή θα είναι η αποβολή των μαθητών από την τάξη αν δεν φορούν μάσκα. Για το θέμα της μάσκας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στον Εισαγγελέα 21 περιπτώσεις για θεωρίες συνωμοσίας.

Αρχικά είχε ειπωθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι οι μάσκες θα αγοράζονται από τους γονείς τελικά όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους θα διανεμηθούν μάσκες σε όλους τους μαθητές της χώρας ενώ γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα πηγαίνουν στα σχολεία για να εξηγήσουν στους μαθητές τη σωστή χρήση μάσκας.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα αποβάλλονται από το μάθημα οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα. Συγκεκριμένα η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ωριαία απομάκρυνσης από την τάξη θα επιβάλλεται στους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στο σχολείο. Και τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική, άρα δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο κάποιος να έρθει στο σχολείο χωρίς μάσκα. Όποιος έρθει χωρίς μάσκα δεν θα μπορεί να μπαίνει στο σχολείο». Δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα με ότι αυτό συνεπάγεται» συμπλήρωσε η υπουργός.

Η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα είχε παραδεχθεί ότι παρ’ ότι είναι προφανώς ένα μέτρο συγκεκριμένο και αυστηρό, είναι και υποχρεωτικό.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι «Η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής και εκτός από ασφαλής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μια ασπίδα που προστατεύει τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός που θα στείλει το παιδί του σχολείο χωρίς μάσκα. Στο σχολείο πρέπει να φορούν όλοι μάσκα.

«Είναι σημαντική η πλήρης επιστροφή των παιδιών στην τάξη για να επανασυνδεθούν με τη σχολική πραγματικότητα» τονίζει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. «Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει πάλι μια μαθησιακή διαδικασία η οποία έχει όρους κανονικότητας», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια πανδημία που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και διαστάσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ανακαλύπτονται ή εξετάζονται και αποτιμώνται κάθε μέρα». Έτσι, πρόσθεσε, πως το Υπουργείο Παιδείας καλείται να εφαρμόσει με φροντίδα όλα όσα εφιστώνται από τους ειδικούς. «Όλα αυτά τα στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες, δεν είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι συλλέγουμε τα στοιχεία ή κάνουμε την αποτίμηση αυτών, είμαστε αυτοί όπως που θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που επιστήμονες αξιολογούν εκείνη τη στιγμή και μας υποδεικνύουν». Θύμισε δε ότι και την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία τα σχολεία διέκοψαν ακόμη και την λειτουργία τους, το υπουργείο ακολούθησε βήμα-βήμα όλες τις υποδείξεις, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «με ασφάλεια επέτρεψαν να επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία αλλά και να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις».

Η υφυπουργός διαβεβαιώνοντας πως τίθενται όλα τα ζητήματα στην Επιτροπή τόνισε πως «είναι σημαντική η πλήρης επιστροφή των παιδιών στην τάξη για να επανασυνδεθούν με τη σχολική πραγματικότητα. Είναι μακρά η περίοδος που παρέμειναν εκτός, με εξαίρεση την περίοδο που επέστρεψαν για να επανασυνδεθούν με το σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσει πάλι μια μαθησιακή διαδικασία η οποία έχει όρους κανονικότητας. Στα τμήματα, λοιπόν, αυτά, σε όλη την Ελλάδα, οι ειδικοί υπέδειξαν ότι πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας». Συμπλήρωσε δε πως θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση προς όλους για την ορθή χρήση της και πως θα δοθεί συγκεκριμένος επαρκής αριθμός τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς τους οποίους και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ενός τόσο απαιτητικού εγχειρήματος. «Θα έχουμε τη μορφή εκπαίδευσης για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη μάσκα, πως την φοράμε, πως την αφαιρούμε, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά να γίνουν γνώση», τόνισε.

Την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών για τη σωστή χρήση μάσκας, η οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της covid 19» και υπενθύμισης των κανόνων υγιεινής των χεριών και τήρησης των αποστάσεων, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση τις πρώτες εβδομάδες αυτής της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας, καθώς και τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων, τόσο από συμπτωματικούς όσο και από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς και αν η μάσκα χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει τόσο αυτόν που την φορά όσο και τους γύρω του.Οι επιστήμονες είπε θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας αποτελεί την πλέον κατάλληλη στιγμή εισαγωγής της σωστής χρήσης της μάσκας στην καθημερινότητα των παιδιών.

Μίλησε για τα οφέλη που θα έχει για τα παιδιά η έντονη εκπαίδευση των πρώτων εβδομάδων για τη σωστή χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι «τα μικρά παιδιά θα αποκτήσουν μια νέα δεξιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη όχι μόνο μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό».Σύμφωνα με την γιατρό η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους, αλλά και σε κάθε κλειστό χώρο μέσα στην σχολική δομή. Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού στο προαύλιο και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της χρήσης μάσκας για παιδιά άνω των 2 ετών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αυτό υποστηρίζουν επιστημονικοί φορείς. Η μάσκα επιτρέπει την είσοδο του αέρα, δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, δεν μειώνει την ικανότητα του παιδιού να παρακολουθήσει το μάθημα.Δεν επηρεάζει ούτε τη λειτουργία ούτε την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος ούτε επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί συζήτησαν ευρέως τις επιλογές για άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών. Πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα ήταν το άνοιγμα των σχολειών όλων των βαθμίδων να είναι ασφαλές για όλη την κοινωνία.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share