Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά

Δείτε αναλυτικά

17 Ιουνίου 2020 10:19
Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Με Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά συνεχίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, οι Πανελλήνιες 2020 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υποψήφιοι των ομάδων Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάστηκαν στα Μαθηματικά.

Σημειώνεται ότι οι φετινές Πανελλήνιες διεξάγονται με διπλό σύστημα, με τους υποψηφίους να επιλέγουν με ποιο σύστημα προτιμούν να εξεταστούν. Με το νέο σύστημα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν εξετάζονται στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα, δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.

Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στις Πανελλήνιες 2020

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα για τις Πανελλήνιες, περίπου στις 10:00 το πρωί. Σημειώνεται ότι διαφορετικά είναι τα θέματα για το νέο και το παλιό σύστημα.

Για το νέο σύστημα:

Δείτε εδώ τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά

Δείτε εδώ τα θέματα στα Μαθηματικά

Για το παλιό σύστημα:

Δείτε εδώ τα θέματα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Δείτε εδώ τα θέματα Μαθηματικά (Ημερήσια)

Δείτε εδώ τα θέματα Μαθηματικά (Εσπερινά)

Το πρόγραμμα στις Πανελλήνιες 2020 για τα ΓΕΛ

Οι Πανελλήνιες 2020 συνεχίζονται για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων την Παρασκευή, 19 Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τα μαθήματα που απομένουν:

  • 19 Ιουνίου: Βιολογία και Κοινωνιολογία
  • 22 Ιουνίου: Φυσική
  • 24 Ιουνίου: Ιστορία και Πληροφορική
  • 26 Ιουνίου: Χημεία και Οικονομικά

Πανελλαδικές εξετάσεις: Έτσι θα διαμορφωθούν τα ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ για αποφοίτους Λυκείου προηγούμενων ετών

Μια σημαντική απόφαση υπάρχει εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων, με το Υπουργείο Παιδείας να προχωρά στην απόφασή του για το πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΓΕΛ προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη και έγινε σήμερα (2/6) γνωστή, τα ποσοστά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδ. έτος 2020-21 για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ 2020, θα καθοριστούν με βάση το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα).

Τα ποσοστά αυτά αφορούν υποψηφίους με τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και υποψηφίους με τις εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ, ενώ γνωστό έγινε και το πρόγραμμα για τα ειδικά μαθήματα.

Ειδικότερα, θα ισχύσουν τα εξής:

1. Για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζεται ποσοστό θέσεων 9,51% επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020.

2. Για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εσπερινών ΓΕΛ 2020 με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζεται ποσοστό 13,66% επί των θέσεων που αντιστοιχούν στο καθ’ υπέρβαση ποσοστό 1% της κατηγορίας των Εσπερινών ΓΕΛ επί του αριθμού εισακτέων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, τα ποσοστά καθορίστηκαν με βάση τον αριθμό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018−2019 (παλαιό σύστημα) σε σχέση με το συνολικό αριθμό των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019−2020 σύμφωνα με τις αιτήσεις-δηλώσεις των υποψηφίων ανά κατηγορία (Εξετάσεις Ημερησίων ΓΕΛ, Εξετάσεις Εσπερινών ΓΕΛ).

Σε ό,τι αφορά τις σχολές και τα τμήματα συναρμόδιων υπουργείων, το υπουργείο ενημέρωσε ότι το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων με το παλαιό σύστημα θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων, με κοινή απόφαση της υπουργού Παιδείας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share