Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

Κλείνουν τα σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ όλης της χώρας για 14 ημέρες

Επίσημη ανακοίνωση

10 Μαρτίου 2020 17:25
Κλείνουν τα σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ όλης της χώρας για 14 ημέρες
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Σοβαρές εισηγήσεις για το κλείσιμο όλων των σχολείων της Αττικής αλλά και των Πανεπιστημίων λόγω κορονοϊού, δέχεται η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι κλείνουν για 14 ημέρες όλα τα σχολεία, τα νήπια, τα ΙΕΚ και τα Πανεπιστήμια της χώρας για την προστασία των μαθητών και την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Μπορείτε να δείτε εδώ πώς θα παραλάβετε τους βαθμούς των μαθητών Δημοτικού.

Η απόφαση αφορά από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια και θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη. Ο υπουργός Υγείας, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, ΙΕΚ και Πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Έκανε λόγο για προληπτικό μέτρο, που έχει ως στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και, παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τους εργαζόμενους γονείς όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού. Σας καλώ να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα και ειδικά οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, αφού το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστικά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική υπεθυνότητα» ήταν η πλήρως δήλωση του υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα την Τρίτη, ανακοινώθηκαν ακόμη πέντε κρούσματα του ιού στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 89. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας, εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Κορωνοϊός: Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Σε... αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με αφορμή την εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σήμερα, στο υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εκτιμάται πως είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, δεν καλύπτουν όμως το σύνολο των προβλημάτων.

Οπως εξηγούν στην «Κ» ειδικοί της εργασίας, απαιτούνται μέτρα τόσο για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς μισθό, καθώς οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους με εντολή δημόσιας αρχής (π.χ. θέατρα ή κινηματογράφοι στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου), όσο και για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) που με απόφαση του Δημοσίου παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά. Ειδικές πρόνοιες εκτιμάται ότι πρέπει να ληφθούν και για τις περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής).

Κορωνοϊός εργαζόμενοι

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα άδειας μετ’ αποδοχών σε έναν από τους δύο γονείς για τη μέριμνα των παιδιών τους, όταν αυτά φοιτούν σε σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται (όπως έγινε και στην Ιταλία). Επίσης, πρέπει να αναζητηθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να προβλεφθεί η καταβολή μισθών –ενδεχομένως υπό τη μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ– στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν. Να σημειωθεί ότι, όταν η αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας», οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να καταβάλουν μισθούς στους εργαζομένους για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμένει κλειστή.

Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αποχή από τη δουλειά χωρίς διάγνωση από γιατρό ή έστω υποψία προσβολής συνιστά αδικαιολόγητη απουσία, που θέτει τον εργαζόμενο αντιμέτωπο ακόμη και με την απόλυση. Στον αντίποδα, εάν ο εργοδότης, προληπτικά, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας ζητήσει από τον εργαζόμενο να παραμείνει σπίτι του, τότε υποχρεούται κανονικά να καταβάλει τους μισθούς. Σε περίπτωση υποψίας προσβολής ο μισθωτός μπαίνει σε προληπτική «καραντίνα» μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού. Σε αυτή την περίπτωση –όπως και εάν ο μισθωτός νοσήσει– ο μισθός καταβάλλεται με βάση όσα ισχύουν στην ασθένεια.

Αναλυτικά, το εύρος της δικαιούμενης άδειας ασθενείας εξαρτάται από την προϋπηρεσία του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη. Με προϋπηρεσία μέχρι 4 χρόνια ο μισθωτός δικαιούται 1 μήνα άδειας ασθενείας. Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω. Ο τρόπος πληρωμής του μισθωτού κατά την άδεια ασθενείας εξαρτάται από το εύρος της άδειας. Για τις πρώτες 3 ημέρες απουσίας ο μισθωτός δικαιούται το ½ του ημερομισθίου ή του ημερήσιου μισθού. Από την 4η μέρα και μετά, ο μισθωτός δικαιούται επίδομα από τον ΕΦΚΑ, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει τη διαφορά μέχρι το 100% του ημερομισθίου του ή του ημερήσιου μισθού του.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι γονέας παιδιού του οποίου το σχολείο κλείσει, η εργατική νομοθεσία δεν προβλέπει κάποια ειδική πρόνοια. Μπορεί να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Αντίστοιχα, δεν προβλέπεται κάποια ειδική αντιμετώπιση για τις ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων, οι οποίοι βάσει και όλων των ενημερώσεων από τον ΕΟΔΥ, κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share