Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020

Ριζικές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις! Τι θα ισχύει με τις βάσεις;

Έρχονται τα πάνω-κάτω!

25 Ιανουαρίου 2020 15:44
Ριζικές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις! Τι θα ισχύει με τις βάσεις;

Αλλαγές έρχονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ από φέτος. Κυριότερες είναι η θεσμοθέτηση Τράπεζας Θεμάτων και ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Επιπλέον, φέτος, θα οργανωθεί σύστημα διπλών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο της Παιδείας σχετικά με τις ανακοινώσεις που αφορούν τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η σχετική εγκύκλιος για τις φετινές εξετάσεις εκδόθηκε την Πέμπτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από το 2021 θα θεσμοθετηθεί Τράπεζα Θεμάτων, η οποία θα είναι μία παραλλαγή εκείνης που ίσχυσε έως το 2015.

Συγκεκριμένα, καθηγητές θα επεξεργαστούν την ποιότητα των θεμάτων τα οποία θα καταταχθούν στις επιμέρους ζώνες δυσκολίας. Εξετάζεται να αυξηθεί το πλήθος των (διαβαθμισμένων με βάση τον βαθμό δυσκολίας) υποερωτήσεων κάθε θέματος, ενώ το νέο σύστημα θα συνδυαστεί με αύξηση της εξεταστέας ύλης. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμούν ότι θα αποφύγουν οι μαθητές να αποστηθίζουν όλα τα θέματα της Τράπεζας.

undefined

Μελετάται, επίσης, η προσμέτρηση –για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο– σταδιακά της επίδοσης του μαθητή στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ σε βάθος χρόνου θα αναδειχθεί και ως βαθμολογική βάση εισαγωγής ο βαθμός του ενισχυμένου και αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου, που θα προκύπτει από τις επιδόσεις των τριών τάξεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τους φετινούς υποψηφίους, και μετά τις αλλαγές που αποφάσισε την άνοιξη του 2019 ο τέως υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, οι τελειόφοιτοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα. Αντίθετα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο νέο σύστημα, και το παλαιό στο οποίο ήδη έχουν εξεταστεί και το οποίο εφαρμόστηκε για τελευταία φορά πέρυσι. Στις βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο συστημάτων είναι ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, τα εξεταζόμενα μαθήματα, η εξεταστέα ύλη αλλά και το ποσοστό θέσεων, το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό προσεχώς.

Μέσα στον Μάρτιο, θα οριστεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής για τις φετινές Πανελλαδικές, στις οποίες οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το σύστημα και τα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και καταγραφεί ο αριθμός των υποψηφίων ανά σύστημα θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό εισακτέων ανά σύστημα. Με το ισχύον σύστημα οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν θέση μόνο σε ένα πεδίο. Τα προηγούμενα χρόνια, ένας υποψήφιος των θετικών σπουδών είχε τη δυνατότητα, εξεταζόμενος με ένα ακόμα μάθημα επιλογής, να διεκδικήσει και ιατρικές σχολές. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

Υπουργείο Παιδείας: Φοιτητές πολιόρκησαν το κτίριο!

undefined

Φασαρία δημιουργήθηκε το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όταν φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλλουν διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο.

Δεκάδες φοιτητές, στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν στο εσωτερικό του Υπουργείου και να φτάσουν μέχρι την Υπουργό, άρχισαν να σκαρφαλώνουν και να σπρώχνουν τη σιδερένια πόρτα του Υπουργείου, αψηφώντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Οι φοιτητές ζητούν να μην κατατεθεί νομοσχέδιο που προβλέπει αξιολόγηση, διαγραφές αιωνίων φοιτητών αλλά και διατάξεις που, όπως υποστηρίζουν, εξισώσουν τα πτυχία τους με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Η διαμαρτυρία έληξε μετά από λίγη ώρα, με τους φοιτητές να δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια ώρα που φοιτητές διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο, κάποιοι άλλοι κάνουν μάθημα στα πανεπιστήμια με μπουφάν και σκουφιά. Πάγος οι αίθουσες στη Νομική.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share