Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανατροπή! Δείτε πότε θα κλείσουν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στις γιορτές!

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας;

8 Δεκεμβρίου 2019 22:41
Ανατροπή! Δείτε πότε θα κλείσουν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στις γιορτές!

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας το πότε θα κλείσουν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στις γιορτές, με την Νίκη Κεραμέως να ανακοινώνει και τις σαρωτικές αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις!

Η 25η Δεκεμβρίου είναι Τετάρτη αλλά τα σχολεία δεν θα κλείσουν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και έτσι η ξεκούραση για τους μαθητές θα αρχίσει από την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

Από την άλλη πλευρά θα ανοίξουν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι και ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη (Τρίτη 7 Ιανουαρίου) τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Ριζικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στα Πανεπιστήμια! (Video)

Τι αλλαγές έφερε το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας για τα Πανεπιστήμια;

Θεμελιώδη θα είναι η ίδρυση και η λειτουργία μιας νέας ενισχυμένης ανώτατης αρχής που θα επιβλέπει τα πανεπιστήμια με ευρύτερες αρμοδιότητες. Να σας θυμίσουμε: Νίκη Κεραμέως: Ελεύθερες οι μετεγγραφές σε σχολές για τους πυρόπληκτους!

Πρόκειται για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ, που θα έχει νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Ριζικές αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο και στη χρηματοδότηση, καθώς για πρώτη φορά η κρατική επιχορήγηση θα συνδέεται και θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να μπει τέρμα στην κυριαρχία βίαιων μειοψηφιών που παράνομα καταλαμβάνουν πανεπιστημιακούς χώρους και διακόπτουν την ομαλή λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Οι σαρωτικές αλλαγές της παιδείας βρίσκονται στην «ατζέντα» της Συνόδου των Πρυτάνεων μαζί με άλλα θέματα, όπως ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων και η βάση εισαγωγής, η χρηματοδότηση και η αξιολόγηση, η διεθνοποίηση και η ποιότητα των Προγραμμάτων Σπουδών, η οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων, η στήριξη της έρευνας και θέματα φοιτητικής μέριμνας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις πρυτανικές αρχές για το σχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, έτσι όπως το έχουν καταστρώσει στο υπουργείο Παιδείας φαντάζει τολμηρό στη σύλληψη αλλά μάλλον δύσκολο στην εφαρμογή, εξαιτίας των εγχώριων γραφειοκρατικών δεδομένων αλλά και της οπισθοδρομικής αντίληψης που ακόμα επικρατεί σε ένα ικανό τμήμα των πανεπιστημιακών, αλλά και των φοιτητών.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βλέπουν με ευνοϊκό μάτι τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο στην Ελλάδα όλα κρίνονται όχι από τις προθέσεις, αλλά από τη δυνατότητα και την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share