Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο: Τι θα ισχύει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Τι αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως;

8 Δεκεμβρίου 2019 21:14
Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο: Τι θα ισχύει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Σαρωτικές αλλαγές δρομολογούνται τόσο στο Λύκειο όσο και στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με τους μισούς υποψήφιους να μένουν εκτός!

Όπως αναφέρει η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή», ταυτόχρονα, από το ίδιο σχολικό έτος για τους μαθητές που θα εισαχθούν στην Α’ (πρώτη) Λυκείου, θα συνυπολογίζονται , με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, οι επιδόσεις των τριών τάξεων του λυκείου για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα τέσσερα μαθήματα στο τέλος της Γ Λυκείου για να λάβουν το απολυτήριο. Το σύστημα αυτό όπως αναφέρει η κυρία Κεραμέως προϋποθέτει βάση του 10 για τη λήψη του απολυτηρίου όπως σήμερα. Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα συνεχίσουν να είναι τέσσερα, όπως σήμερα.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή το νηπιαγωγείο. Στόχος είναι οι μαθητές να αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα αλλά και ουσιαστική γνώση των τεχνολογιών και της χρήσης του Διαδικτύου.

Για τους στόχους αυτούς θα εμπλουτιστεί το σχολικό πρόγραμμα με νέες θεματικές (π.χ. εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων), ενώ θα αναμορφωθούν τα υπάρχοντα προγράμματα και βιβλία καθώς και πιθανόν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

Ριζικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στα Πανεπιστήμια! (Video)

Τι αλλαγές έφερε το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας για τα Πανεπιστήμια;

Θεμελιώδη θα είναι η ίδρυση και η λειτουργία μιας νέας ενισχυμένης ανώτατης αρχής που θα επιβλέπει τα πανεπιστήμια με ευρύτερες αρμοδιότητες. Να σας θυμίσουμε: Νίκη Κεραμέως: Ελεύθερες οι μετεγγραφές σε σχολές για τους πυρόπληκτους!

Πρόκειται για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ, που θα έχει νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Ριζικές αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο και στη χρηματοδότηση, καθώς για πρώτη φορά η κρατική επιχορήγηση θα συνδέεται και θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να μπει τέρμα στην κυριαρχία βίαιων μειοψηφιών που παράνομα καταλαμβάνουν πανεπιστημιακούς χώρους και διακόπτουν την ομαλή λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Οι σαρωτικές αλλαγές της παιδείας βρίσκονται στην «ατζέντα» της Συνόδου των Πρυτάνεων μαζί με άλλα θέματα, όπως ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων και η βάση εισαγωγής, η χρηματοδότηση και η αξιολόγηση, η διεθνοποίηση και η ποιότητα των Προγραμμάτων Σπουδών, η οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων, η στήριξη της έρευνας και θέματα φοιτητικής μέριμνας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις πρυτανικές αρχές για το σχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, έτσι όπως το έχουν καταστρώσει στο υπουργείο Παιδείας φαντάζει τολμηρό στη σύλληψη αλλά μάλλον δύσκολο στην εφαρμογή, εξαιτίας των εγχώριων γραφειοκρατικών δεδομένων αλλά και της οπισθοδρομικής αντίληψης που ακόμα επικρατεί σε ένα ικανό τμήμα των πανεπιστημιακών, αλλά και των φοιτητών.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βλέπουν με ευνοϊκό μάτι τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο στην Ελλάδα όλα κρίνονται όχι από τις προθέσεις, αλλά από τη δυνατότητα και την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share