Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Υπουργείο Παιδείας: Αυτό είναι το σχέδιο με τα "4 σημεία" που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας!

Τι ανακοίνωσαν για την ανώτατη εκπαίδευση;

20 Νοεμβρίου 2019 17:25
Υπουργείο Παιδείας: Αυτό είναι το σχέδιο με τα

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το σχέδιο με τα "4 σημεία" που θα φέρει αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση! Το κύριο μέλημα και στόχος του υπουργείου είναι να συνδέεται με την αγορά εργασίας!

«Η Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία», τόνισε ο κ. Διγαλάκης και σημείωσε ότι το έμψυχο δυναμικό των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου.

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προέταξε την αναβάθμιση της ανεξάρτητης αρχής για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, τη δημιουργία νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στην αγγλική γλώσσα, όπως και την ενθάρρυνση της έρευνας ως βασικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Ποια είναι όμως αυτά τα 4 σημεία του σχεδίου;

Στη συνέχεια, ο κ. Διγαλάκης ανέπτυξε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να υπάρξει στενότερη αλληλεπίδραση μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας, της αγοράς εργασίας και της παραγωγικής διαδικασίας. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, με την αναβάθμιση της Ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με βασικό ρόλο στο σχεδιασμό του νέου χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με την αγορά εργασίας.

Δεύτερον, με τη δημιουργία εξειδικευμένων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, με δυνατότητες συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και αγγλόφωνων προγραμμάτων.

Τρίτον, με την «έμπρακτη ενθάρρυνση» της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία για τη διαχείριση κονδυλίων.

Τέταρτον, με θεσμικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων.

«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να αλληλεπιδρά με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τη δυσπιστία για τη σχέση μεταξύ επιχειρηματικότητας και πανεπιστημίου», τόνισε ο κ. Διγαλάκης.

Υπουργείο Παιδείας: Η λειτουργία 37 πανεπιστημιακών τμημάτων αναστέλλεται!

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων! Να σας θυμίσουμε ότι τα Πανεπιστήμια είχαν ιδρυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Υπ. Παιδείας: Αναζητά λύσεις για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια!

Το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας είναι πως τα συγκεκριμένα τμήματα, που ιδρύθηκαν με το νόμο Γαβρόγλου, δεν πληρούσαν βασικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του νόμου για την ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας και αφορά σε 37 πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία επρόκειτο να λειτουργήσουν από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος (2020 – 2021).

Τα επίμαχα τμήματα αφορούν πλήθος πανεπιστημίων, όπως, μεταξύ άλλων, της Αθήνας, του Ιονίου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης είχαν ταχθεί κατά της αναδιαμόρφωσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ έγιναν χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Υπ. Παιδείας: Ιδρύθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους τα 37 πανεπιστημιακά τμήματα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα 37 πανεπιστημιακά τμήματα «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share