Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υπ. Παιδείας: Αναζητά λύσεις για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια!

Ποια μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν!

7 Νοεμβρίου 2019 07:45
Υπ. Παιδείας: Αναζητά λύσεις για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια!

Η βία και η ανομία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια και η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για την πάταξη αυτών. Σε συζητήσεις του Υπουργείου Παιδείας έχει τεθεί και το θέμα της εισόδου με κάρτα.

Παιδεία: Ριζικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια!

Συστηματικότερος φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων ή άλλων χώρων των Πανεπιστημίων, είναι κάποιες από τις λύσεις που συζητά το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπου φύλαξης των Πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα τo ενδεχόμενο θέσπισης εισόδου με κάρτα στα ΑΕΙ επανέρχεται και πάλι στο «τραπέζι» των συζητήσεων του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τη συζήτηση περί καταλήψεων, αλλά και τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων είναι διαδομένη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο στα Πανεπιστήμια.

Οι προτεραιότητες εξάλλου της εκπαιδευτικής πολιτικής περιλαμβάνουν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις, με ταυτόχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου όπως ήδη στελέχη της κυβέρνησης συζητούν.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με συνέντευξή της, σε ερώτηση «Τι σημαίνει κατάργηση του ασύλου για τα πανεπιστήμια; Θα υπάρξει σύστημα φύλαξής τους, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Ολα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Εως τα Χριστούγεννα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών ενώ ως προϋπόθεση είναι να λάβουν σχετική πρωτοβουλία οι διοικήσεις των ανώτατων Ιδρυμάτων.

Ειδικό προσωπικό φύλαξης ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ

Η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει σε ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι το προς ψήφιση άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πραγματικού περιεχομένου του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Δεν αποτελεί όμως από μόνο του την ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η εφαρμογή του εξαρτάται από τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας και τη στάση των εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων».

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει την ανάγκη για «συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους» και προτείνει τη σύσταση υπηρεσίας «με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του Πρύτανη, καθώς και την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές, και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων».

Κύριο μέλημα των πανεπιστημιακών είναι να μην είναι «εστίες» ανομίας τα Πανεπιστήμια και να μην αποθαρρύνονται οι φοιτητές να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας ατόμων που αμαυρώνουν την πανεπιστημιακή ζωή.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share