Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πρόσθετη χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια!

Για κάλυψη αναγκών!

11 Οκτωβρίου 2019 10:45
Πρόσθετη χρηματοδότηση 12,4 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια!

Πρόσθετη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια της χώρας,ύψους 12.417.034,41 ευρώ υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υλοποιώντας τη δέσμευσή της στη Σύνοδο Πρυτάνεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών οικονομικού έτους 2019.

Διαβάστε επίσης: Καταργούνται οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια!

Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με απόφαση της και σε συνέχεια της δέσμευσής της στις Πρυτανικές Αρχές, προχώρησε άμεσα σε παροχή πρόσθετης έκτακτης χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια ύψους 12.417.034,41 ευρώ για το έτος 2019.

Η κυρία Κεραμέως, δήλωσε σχετικά:

«Σε συνέχεια της δέσμευσής μας κατά την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, προχωρήσαμε σε πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων της χώρας κατόπιν σχετικών αιτημάτων τους. Στόχος μας η άμεση κάλυψη σημαντικών λειτουργικών αναγκών με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους φοιτητές, στους καθηγητές, στο διοικητικό προσωπικό και στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων μας με κάθε τρόπο».

Υπουργείο Παιδείας: Αναβαθμίζεται το ίντερνετ στα σχολεία όλης της Ελλάδας!

Ταχύτερες συνδέσεις για 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Σε ενέργειες για την άμεση αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων με το διαδίκτυο μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) προχωρούν τα υπουργεία Παιδείας κα Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Είναι επίσημο: Εκτός απολυτηρίου το θρήσκευμα και η ιθαγένεια!

Συγκεκριμένα και ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για το «Σύζευξις ΙΙ» -το οποίο θα παρέχει το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους φορείς του Δημοσίου-, αναβαθμίζονται άμεσα οι υφιστάμενες συνδέσεις ADSL που χρησιμοποιούν οι σχολικές μονάδες σε σύγχρονες ευρυζωνικές συνδέσεις τεχνολογίας VDSL, με μέριμνα του σημερινού αναδόχου και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση του «Σύζευξις ΙΙ» όλες οι σχολικές μονάδες της χώρας θα έχουν στη διάθεσή τους συνδέσεις FTTx.

Η διαδικασία αναβάθμισης αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του σημερινού αναδόχου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, 13.000 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 10.000 εργαστήρια πληροφορικής, 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικούς, θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο σε σχέση με σήμερα.

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Επικρατείας

Αναφερόμενη στις αποφάσεις για την αναβάθμιση του ΠΣΔ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Θεωρούμε ύψιστης σημασίας και συνιστά προτεραιότητά μας η διασφάλιση της προσβασιμότητας όλων σε ποιοτικά μαθησιακά εργαλεία, όπως οι αναβαθμισμένες ευρυζωνικές συνδέσεις των σχολείων της χώρας. Η ορθή χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αφ’ ενός προάγει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών, αφ’ ετέρου διευκολύνει τη διδασκαλία και το έργο των εκπαιδευτικών. Η μηδενική επιβάρυνση του Δημοσίου, επιπλέον, αποδεικνύει ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν απαιτούν οικονομικούς πόρους αλλά κατάλληλο σχεδιασμό και πολιτική βούληση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Η διαδικασία που επιλέξαμε για την αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου είναι άλλη μία σαφής απόδειξη της βούλησής μας να κινηθούμε με ταχύτητα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο είναι μια εξαιρετικά σημαντική υποδομή, καθώς αποτελεί την πύλη επικοινωνίας της εκπαιδευτικής κοινότητας στο διαδίκτυο. Είναι ευνόητο πως όλοι μας επιθυμούμε τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών από πλευράς τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Με την ένταξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο “Σύζευξις ΙΙ” θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες στην εκπαιδευτική κοινότητα με παράλληλη επίτευξη οικονομίας κλίμακας, με ασφάλεια, αξιοπιστία και διαφάνεια».

Αυτές είναι οι 6 ρυθμίσεις για την παιδεία που θα έρθουν στη Βουλή!

«Επιδιώκουμε τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουμε ότι ο στόχος είναι σύνθετος και απαιτείται χρόνος για να επιτευχθεί», αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Δείτε επίσης: Νίκη Κεραμέως: Δίπλα στους γονείς και τους μαθητές θα βρίσκεται η πολιτεία! (Video)

«Και σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, μαθητές και γονείς, να αισθανθούν τις μεταρρυθμίσεις κτήμα τους, είναι πρωτίστως δική τους υπόθεση. Γι' αυτό και σε όλη αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε συναινέσεις, συνέργειες και συμπράξεις», προσθέτει.

Η αλλαγή του τρόπου επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου, η ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, η απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο της Πολιτείας, η πρόβλεψη για τη δυνατότητα επιλογής, για τους παλαιούς αποφοίτους Λυκείου, για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται με πανελλαδικές εξετάσεις, είναι ορισμένες από τις ρυθμίσεις οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός ανέφερε επίσης πως στις ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνεται και η επαναφορά της δυνατότητας αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Ακόμη, αναφερόμενη στα αποτελέσματα των επαφών της στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και ενίσχυσης των θερινών προγραμμάτων υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές θα «εφαρμοστεί αυστηρά» φέτος. «Σε βάθος χρόνου θα έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα πιο δίκαιο, αλληλέγγυο και ορθολογικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών», αναφέρει.

Τέλος, μιλάει για την ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης που θα προωθήσει το υπουργείο.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share