Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σήμερα το «πρώτο κουδούνι» και ο αγιασμός στα σχολεία!

Ξεκινά η σχολική χρονιά!

11 Σεπτεμβρίου 2019 07:15
Σήμερα το «πρώτο κουδούνι» και ο αγιασμός στα σχολεία!

Ξεκινάει και επίσημα σήμερα το πρωί, η νέα σχολική χρονιά. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στα σχολεία όλη της χώρας, ενώ σε ετοιμότητα είναι το υπουργείο Παιδείας για την ομαλή έναρξη των μαθημάτων. Κύπρος: Αλλαγές στην εμφάνιση των μαθητών στα σχολεία! «Παρελθόν» μούσια, σκουλαρίκια, κολάν και μακιγιάζ! (Video)

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων το σχολικό έτος είναι η περίοδος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους. Ο Αγιασμός στα σχολεία αναμένεται να γίνει περίπου στις 09:00 το πρωί, με τις περισσότερες σχολικές μονάδες να δίνουν από την πρώτη μέρα τα βιβλία. Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς!

Οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες. «Βόμβα» για τις Πανελλήνιες! Αλλάζουν όλα!

Πάντως, όπως υποστηρίζει η ΟΛΜΕ, παρά τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στην Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση τα κενά έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 35-40%.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπάρχουν ακόμη κενά, κυρίως σε λύκεια, στις ειδικότητες φιλολόγων, φυσικών και μαθηματικών, απόρροια της αύξησης των ωρών διδασκαλίας από φέτος. Έτσι, σήμερα, Τρίτη, έξω από το υπουργείο Παιδείας, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς πρόκειται για ειδικότητες που αφορούν μαθήματα πανελλαδικών εξεταζόμενα.

Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου σε σχολεία, για τον αγιασμό

Στη Λέρο βρίσκεται από η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Αύριο, Τετάρτη, στις 8 το πρωί θα παραβρεθεί στον αγιασμό του 10ου νηπιαγωγείου Λακκίου, στις 08:30 στο δημοτικό Λακκίου και στις 09:00 στον αγιασμό του ΕΠΑΛ και 2ου γυμνασίου Λέρου.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Κάλυμνο όπου στις 10:30 θα παραστεί στον αγιασμό του «Νικηφορείου» ΕΕΕΚ, 1ου γυμνασίου και λυκείου Καλύμνου. Στις 11:15 θα βρίσκεται στο ΕΠΑΛ Καλύμνου, όπου και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της.

Όσον αφορά στην υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, το πρωί θα παρευρεθεί στα συστεγαζόμενα σχολεία: 39ο και 141ο δημοτικό και 97ο νηπιαγωγείο Αθηνών, στα οποία θα τελέσει τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Σιβιτανίδειο Σχολή και το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα Ειδικά Σχολεία στη Ραφήνα, που ανακατασκευάστηκαν, μετά την πυρκαγιά του 2018.

Ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης θα παραστεί στην τελετή αγιασμού στο 68ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Πατήσια.

Πρόλαβαν το «πρώτο κουδούνι» τα πέντε από τα έξι σχολεία του δήμου Χαϊδαρίου

Στα κτήρια του 1ου, 5ου και 8ου Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο αγιασμός αύριο, ενώ το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο, αν και έτοιμα προς χρήση από τις 16 Σεπτεμβρίου, θα μεταστεγαστούν, μετά από απόφαση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας.

Όπως είναι γνωστό, έξι σχολεία του Δήμου Χαϊδαρίου επλήγησαν από τον σεισμό στις 19 Ιουλίου 2019 και μετά από αυτοψία των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. κρίθηκε ότι έπρεπε να επισκευαστούν πριν δοθούν σε χρήση. Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στις 20 Αυγούστου από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, ο εκλεγμένος δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, αν και δεν είχε ακόμη αναλάβει καθήκοντα, είχε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών, καθώς και με την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επισκευή των σχολικών κτιρίων.

Οι διαδικασίες επισπεύτηκαν, με αποτέλεσμα στις 4 Σεπτεμβρίου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και ξεκίνησε την ίδια ημέρα η επισκευή των σχολείων. Σύμφωνα με την πορεία των εργασιών, σε πέντε από τα έξι σχολεία (4ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, 8ο Δημοτικό) οι επισκευές θα ολοκληρωθούν εντός των ημερών και τα σχολεία θα είναι έτοιμα προς χρήση τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Στο ΕΠΑΛ-ΙΕΚ όπου απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας επισκευές, οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το δήμο, προβλέπεται στο τέλος του μήνα να παραδοθεί προς χρήση ένα τμήμα του κτιρίου, ικανό για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των μαθημάτων. Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων, εκτός του 1ου ΕΠΑΛ, ο Δήμος Χαϊδαρίου πρότεινε στις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, να πραγματοποιηθεί η έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό και 8ο Δημοτικό, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αγιασμοi θα πραγματοποιηθούν κανονικά αύριο 11 Σεπτεμβρίου. Για το 4ο Γυμνάσιο και 6ο Γυμνάσιο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφάσισε την προσωρινή μεταστέγαση των σχολικών μονάδων ως εξής:

  • 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου στο 4ο ΓΕ.Λ. Χαϊδαρίου σε απογευματινή βάρδια.
  • 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου στο 5ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου σε απογευματινή βάρδια.

Σε ό,τι αφορά το 1ο ΕΠΑ.Λ. προβλέπεται μεταστέγαση στο 6ο Ε.Κ. Γ' Αθήνας σε πρωινή βάρδια. Σημειώνεται ότι για το 4ο και 6ο Γυμνάσιο ελήφθη η απόφαση για μεταστέγαση παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Δήμου Χαϊδαρίου ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα προς χρήση τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και γι' αυτό, ο δήμος έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να επανεξετάσει τη σχετική απόφαση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share