Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βάσεις 2019: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο;

Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι;

26 Αυγούστου 2019 19:08
Βάσεις 2019: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο;

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο και που θα κυμανθούν οι βάσεις φέτος; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ολοκληρώνει τώρα τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις και εντός των δύο επόμενων ημερών θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, δίνονται και οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ενώ το τέταρτο θα παρουσιάσει αύξηση.

Πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για «βουτιά» των βάσεων σε αυτά τα τρία πεδία, ενώ σε αυτό των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα μόρια εισαγωγής στις περισσότερες σχολές θα ανέβουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που παρατηρείται – και θα γίνει αντιληπτό και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις – είναι μία εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα.

Οι εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο

2ο Πεδίο (Θετικές Επιστήμες): Αναμένεται μία αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα Πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου. Εδώ είχαμε 1.300 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με την περσινή εξεταστική διαδικασία και θέσεις οριακά περισσότερες από αυτούς. Στο πεδίο αυτό φαίνεται πως διαμορφώνονται φέτος συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης». Πάντως, σε μια σειρά από νέα πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυψαν από τη συνένωση ΤΕΙ ή απλά τη μετονομασία ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - πρώην ΤΕΙ Κρήτης), είναι προφανές ότι θα γίνουν δεκτοί φέτος υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση των 10.000 μορίων.

Πού θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, με μερικά κλικ.

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι καταστάσεις θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

Προετοιμάστε το παιδί σας σωστά για την φοιτητική του ζωή! (Video)

Η ώρα για όλους τους μαθητές έφτασε και θα γίνουν οι φοιτητές τώρα τον Σεπτέμβριο! Τι πρέπει να κάνουν όμως οι γονείς για να προετοιμάσουν τα παιδιά τους σωστά;

Η εκπαιδευτικός Ιωάννα Γκοτσοπούλου συμβουλεύει τους γονείς τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση του παιδιού τους στη φοιτητική ζωή.

Η μετάβαση από την μαθητική ζωή στην φοιτητική και γενικά στην ενήλικη είναι δύσκολη για κάθε παιδί! Όταν όμως το παιδί θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να σπουδάσει τότε οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτεροι προσεχτικοί με τα βήματα που θα κάνουν! Να σας θυμίσουμε: Πόσο κοστίζει ο σχολικός εξοπλισμός κάθε μαθητή;

Ο έφηβος πρέπει να διαλέξει ένα σπίτι που θα του ταιριάζει και θα νιώθει άνετα για να μπορέσει να αποδόσει καλύτερα! Το περιβάλλον που θα ζει θα πρέπει να το γνωρίζει και να ξέρει ποιες ανάγκες θα μπορεί να εξυπηρετήσει από την περιοχή που θα μένει!

Δείτε το βίντεο αναλυτικά στο Athensmagazine.gr:

«Ακριβό μου πτυχίο»: Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στους Έλληνες γονείς;

Μια… μεγαλούπολη φοιτητών έχει «μεταναστεύσει» για σπουδές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους γεγονός που επιβαρύνει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό ετησίως με 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο και συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις 150.000 οικογένειες φοιτητών. «Βόμβα» για τις Πανελλήνιες! Αλλάζουν όλα!

Πόσο κοστίζει μηνιαίως η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο;

Αυτή η ερώτηση απευθύνθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 σε 250 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και της Κρήτης.

Η απάντηση;

Οι «μετανάστες» φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν βρει θέση στις φοιτητικές εστίες κόστιζαν ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 7.000 ευρώ. Αναλυτικά, για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας και συντηρούν το φοιτητικό νοικοκυριό το κόστος ανέρχεται σε 695 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο εκ των οποίων τα 455 αφορούν στο κόστος διαβίωσης (συμπλήρωμα σίτισης, μετακινήσεις, επικοινωνία, βιβλία κ.α. και τα 240 ευρώ το κόστος ενοικίασης και συντήρησης του σπιτιού.

Το συνολικό κόστος των σπουδών για τον μετανάστη φοιτητή με μέση χρονική διάρκεια τέσσερα έως πέντε χρόνια, το κόστος του πτυχίου δηλαδή ανέρχεται σε 28.000- 35.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πανελλήνιες 2019: 3 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι επαναληπτικές!

Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας. Οριστικό: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2019 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια;

Α1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019 των ΓΕΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΓΕΛ, ανεξαρτήτως της κατηγορίας με την οποία επέλεξαν να εξεταστούν στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου, συμμετέχουν στις Επαναληπτικές Εξετάσεις μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων ΓΕΛ. Εξετάζονται στην ίδια ύλη και θέματα με τους υποψηφίους των ημερησίων ΓΕΛ και διεκδικούν τις ίδιες με αυτούς θέσεις.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Α2. Εξεταστικά κέντρα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ.

1) Εξεταστικά Κέντρα για τα ΓΕΛ ορίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική, ως Εξεταστικό Κέντρο ορίζεται το 9ο ΓΕΛ Αθηνών της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας (Τρώων 2, τκ 11851 Θησείο, τηλ. 210-3411548) και στη Θεσσαλονίκη, ως Εξεταστικό Κέντρο ορίζεται το 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Καρόλου Ντηλ 24, τκ 54623 , τηλ. 2310-231358).

2) Η κατανομή των υποψηφίων ΓΕΛ στα δύο Εξεταστικά κέντρα έχει ως ακολούθως:

i) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ σε ΕΕΔΔΕ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίου και Αττικής θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Αττικής,

ii) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ σε ΕΕΔΔΕ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Θεσσαλονίκης.

3) Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ από όλη την Ελλάδα, για τα μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού, θα εξεταστούν (προφορικά) στο 9ο Γυμνάσιο Ιλίου (Ποσειδώνος και Διός, τ.κ. 13122, Ίλιον, τηλ. 210 2624466) στην Διεύθυνση Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας.

«Βόμβα» για τις Πανελλήνιες! Αλλάζουν όλα!


Β1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019 ΤΩΝ ΕΠΑΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ, ανεξαρτήτως της κατηγορίας με την οποία επέλεξαν να εξεταστούν στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου, συμμετέχουν στις Επαναληπτικές Εξετάσεις μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων ΕΠΑΛ. Εξετάζονται στην ίδια ύλη και θέματα με τους υποψηφίους των ημερησίων ΕΠΑΛ και διεκδικούν τις ίδιες με αυτούς θέσεις.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Πανελλήνιες 2019: Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ!

Β2. Εξεταστικά κέντρα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ.

1) Εξεταστικά Κέντρα για τα ΕΠΑΛ ορίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική, ως Εξεταστικό Κέντρο ορίζεται το 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου της Δ/νσης ΔΕ Β΄ Αθήνας (Κτήμα Μακρυκώστα, Μαρούσι, τκ 15123, τηλ 210-6133206) και στη Θεσσαλονίκη, ως Εξεταστικό Κέντρο ορίζεται το 6ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης της Δ/νσης ΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 13, τκ 54639).

2) Η κατανομή των υποψηφίων στα δύο εξεταστικά κέντρα έχει ως ακολούθως:

i) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε ΕΕΔΔΕ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίου και Αττικής θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Αττικής,

ii) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε ΕΕΔΔΕ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα εξεταστούν στο Ε.Κ. της Θεσσαλονίκης.

3) Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ από όλη την Ελλάδα, για τα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας, θα εξεταστούν (προφορικά) στο 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών στη Διεύθυνση Δ.Ε. Α΄ Αθήνας (Νέστου 4, τ.κ. 11527, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6430137).

Γ1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Η ώρα έναρξης εξέτασης για όλα τα ειδικά μαθήματα ορίζεται στον ως άνω πίνακα. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης θα γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

- των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

- του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Γ2. Εξεταστικά κέντρα ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

1) Εξεταστικά Κέντρα Ειδικών Μαθημάτων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ορίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική, ως Εξεταστικό Κέντρο Ειδικών Μαθημάτων ορίζεται το 9ο ΓΕΛ Αθηνών της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας (Τρώων 2, τκ 11851 Θησείο, τηλ. 210-3474157) και στη Θεσσαλονίκη, ως Εξεταστικό Κέντρο Ειδικών Μαθημάτων ορίζεται το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Ικτίνου 5, τκ 54622 , τηλ. 2310-235955).

2) Η κατανομή των υποψηφίων στα δύο εξεταστικά κέντρα Ειδικών Μαθημάτων έχει ως ακολούθως:

i) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε ΕΕΔΔΕ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίου και Αττικής θα εξεταστούν στο Ε.Κ. Ειδικών Μαθημάτων της Αττικής, για όλα τα ειδικά μαθήματα πλην του μαθήματος του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

ii) οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε ΕΕΔΔΕ των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα εξεταστούν στο Ε.Κ. Ειδικών Μαθημάτων της Θεσσαλονίκης, για όλα τα ειδικά μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Ειδικά για το μάθημα της Αρμονίας οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στο εξεταστικό κέντρο της Αθήνας (9ο ΓΕΛ Αθηνών της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας).

Επίσης, για το μάθημα του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από όλη την Ελλάδα θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

Όλοι οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από όλη την Ελλάδα, για τα Ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν (προφορικά) στην Αττική, στο Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου (Δαβάκη Πίνδου & Διαμαντή 2, τ.κ. 18547, Νέο Φάληρο, τηλ. 210-4812109,) πλην του μαθήματος του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων που θα εξεταστούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

Γ3. Εξεταστικά κέντρα των μουσικων ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «μουσικη εκτελεση και ερμηνεια» και «μουσικη αντιληψη και γνωση» των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

1) Εξεταστικό κέντρο για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» ορίζεται στην Αττική, το Μουσικό Γυμνάσιο με Μουσικές Λυκειακές Τάξεις Ιλίου της Διεύθυνσης Δ.Ε. Γ’ Αθήνας (Πετρακογιώργη 1, τκ 13122, Ίλιον, 2102384855), στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

2) Για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» οι εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα διενεργηθούν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι.

Γ4. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

1. Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,58 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ριζόχαρτο ή άλλο, σε διάσταση περίπου Α4, μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ξύστρα - καμπάνα κ.λ.π.). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λ.π.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κ.λ.π.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,50 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης. Η εξέταση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέυ.

Γ5. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»

Για την εξέταση στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και κρουστά ευρωπαϊκά (κλασσικά – σύγχρονα), τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασής τους. Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους παρτιτούρες και κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, σε ότι αφορά την Λόγια Δυτική Μουσική και την Βυζαντινή Μουσική οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους και να καταθέσουν εγκαίρως (μέσω ενός επιτηρητή) προς χρήση από την επιτροπή μια καθαρή παρτιτούρα των επιλεγέντων έργων, ώστε οι εξεταστές να έχουν πλήρη εικόνα των έργων που εξετάζονται οι υποψήφιοι.

Δ. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων των Επαναληπτικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από όλη την Ελλάδα, για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2019-20 θα διεξαχθεί το διάστημα από την Τετάρτη 11-9-2019 μέχρι και την Τετάρτη 18-9-2019 σε επιτροπές σε Αττική και Θεσσαλονίκη που θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Υπουργείο Παιδείας: "Τέλος τα τσιγάρα από το σχολεία!" - Τι ανακοίνωσε η Κεραμέως;

Διαβάστε περισσότερα θέματα παιδείας στο Athensmagazine.gr

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share