Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Υπουργείο Παιδείας: "Τέλος τα τσιγάρα από το σχολεία!" - Τι ανακοίνωσε η Κεραμέως;

Μια πρωτοβουλία για το καλό των εφήβων!

21 Αυγούστου 2019 15:18
Υπουργείο Παιδείας:

Να δώσει ένα τέλος στο άσχημο φαινόμενο που επικρατεί στα σχολεία θέλει να δώσει του Υπουργείο Παιδείας και η Κεραμέως! "Τέλος τα τσιγάρα από το σχολεία!" είναι η νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων.

Η επαφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για τον εμπλουτισμό του σχολικού προγράμματος σπουδών, με στόχο τον πληρέστερο εφοδιασμό των μαθητών με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Να σας θυμίσουμε: Διαδικασίες… εξπρές για το πανεπιστημιακό άσυλο: Τι προβλέπει η νέα διάταξη

Οι δυο ειδικοί παρουσίασαν στην υπουργό Παιδείας εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία, όπως το τετράδιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μαθαίνω να μην καπνίζω» της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece, το οποίο στοχεύει να μεταδώσει με τρόπο εύληπτο στους μαθητές θετικά μηνύματα για τη ζωή, την υγεία, τον αθλητισμό και την καταπολέμηση της εξάρτησης του καπνού. Επιπλέον, ζήτησαν την αρωγή του υπουργείου Παιδείας στα προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών και πρόληψης κατά του καπνίσματος που διενεργούν από κοινού με ένα επιτελείο διακεκριμένων επιστημόνων.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως με τον Παναγιώτη Μπεχράκη και τη Βάσω Ευαγγελοπούλου

Η κυρία Κεραμέως εξέφρασε την άποψη ότι η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, όπως ο καπνός και τα ναρκωτικά, και η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, πρέπει να ενταχθούν στις νέες θεματικές που εξετάζει το Υπουργείο και οι οποίες θα ενισχύσουν το υπάρχον σχολικό πρόγραμμα σπουδών, όπως και ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική προστασία, η προφύλαξη από φυσικές καταστροφές και άλλες.

Κεραμέως στο CNBC: Στόχος μας η Ελλάδα να καταστεί εκπαιδευτικός κόμβος στην ΝΑ Ευρώπη
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου μίλησε τόσο για τα σχολεία όσο και για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στον τομέα της εκπαίδευσης και πως «σκοπεύει να ενισχύσει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων της χώρας και θα επιδιώξει να καταστήσει την Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο στην ΝΑ Ευρώπη».

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι στόχος είναι να προσφέρεται υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, προσελκύοντας και νέους από όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα θεσπιστούν ξενόγλωσσα τμήματα τόσο σε ό,τι αφορά τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε και θερινά προγράμματα σπουδών για νέους από το εξωτερικό καθώς και ενίσχυση του τομέα της εξ αποστάσεως μάθησης (distance learning).

Οριστικό: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2019 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια;

Λίγες ημέρες ακόμα θα διαρκέσει η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας είναι σχεδόν έτοιμο να ανακοινώσει τις βάσεις 2019. Πανελλήνιες 2019: Αναλυτικοί πίνακες με το πώς θα κυμανθούν οι βάσεις σε 100 τμήματα ΑΕΙ!

Οι βάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιφυλάσσουν σημαντικές ανατροπές και εκπλήξεις, ανακοινώνονται «παραδοσιακά» την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βάσεις 2019 «δεν θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα. Θα δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς τη Δευτέρα 26 Αυγούστου. Το αργότερο θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη 28 Αυγούστου», επισήμανε η ίδια πηγή.

Τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ως εξής τις βάσεις εισαγωγής:

  • 2018: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018
  • 2017: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
  • 2016: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
  • 2015: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015
  • 2014: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014
  • 2013: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Πανελλήνιες 2019: Τι αποκαλύπτουν οι βαθμολογητές - Που θα κυμανθούν οι βάσεις;

Οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων θα πρέπει να περιµένουν πτώση των βάσεων σε πάρα πολλά τµήµατα και σε όλα τα επιστηµονικά πεδία, µε εξαίρεση το 1ο, όπου η εικόνα της πορείας των µορίων θα εµφανίσει µόνο µικρές αυξοµειώσεις.

1ο Επιστηµονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά µαθήµατα του Πεδίου δεν φαίνεται να έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις σε σύγκριση µε πέρυσι. Ταυτόχρονα, δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα ούτε και ο αριθµός των εισακτέων. Συνεπώς δεν φαίνεται πτωτική πορεία των βάσεων και πολύ περισσότερο στις υψηλόβαθµες Νοµικές και άλλες σχολές του Πεδίου.

2ο Επιστηµονικό Πεδίο (Θετικών Επιστηµών): Σε Μαθηµατικά, και κυρίως σε Φυσική και Χηµεία, οι επιδόσεις αναµένονται χαµηλές και οι βάσεις πιθανότατα θα έχουν πτωτική πορεία. Οσον αφορά στις Πολυτεχνικές σχολές αλλά και στα τµήµατα Φυσικής, Χηµείας, Μαθηµατικών, φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, ακόµη κι αν είναι µικρή.

3ο Επιστηµονικό Πεδίο (Επιστηµών Υγείας και Ζωής): Με τα στοιχεία που υπάρχουν µέχρι τώρα φαίνεται µια µικρή πτώση των βάσεων (στις υψηλόβαθµες σχολές θα είναι οριακή), αλλά επειδή το σηµαντικότερο µάθηµα (µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας), δηλαδή η Βιολογία, εξετάστηκε χθες, δεν υπάρχει εικόνα για τη βαθµολόγησή του.

4ο Επιστηµονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής): Και σε αυτό το Πεδίο φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοηµένους όσους στοχεύουν στις Οικονοµικές Επιστήµες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι όµως ορατή για τις Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές, Λιµενικές ή Παιδαγωγικές Σχολές.

«Βόμβα» για τις Πανελλήνιες! Αλλάζουν όλα!

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε στο Open TV για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις πανελλήνιες, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές ειδικής αγωγής, αλλά και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Πανελλήνιες 2019: Αναλυτικοί πίνακες με το πώς θα κυμανθούν οι βάσεις σε 100 τμήματα ΑΕΙ!

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε το τέλος της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «πράσινα» και «κόκκινα» ενόψει των πανελλαδικών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.

«Με το σύστημα που έδωσαν φέτος, θα δώσουν με το ίδιο και του χρόνου. Απαρεγκλίτως όσοι έδωσαν φέτος, θα δώσουν και του χρόνου με τα ίδια μαθήματα. Για όσους μπαίνουν φέτος στη Γ' Λυκείου, δεν θα αλλάξουμε όλα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μελετάμε αλλαγές. Κρατάμε το σύστημα για τα παιδιά που μπαίνουν φέτος στη Γ' Λυκείου και θα ανακοινώσουμε σήμερα ή τη Δευτέρα μια μείωση της ύλης, θα ανακοινώσουμε αλλαγές στην εξέταση των Νέων και της Λογοτεχνίας και τρίτο και σημαντικότερο θα καταργήσουμε τις πράσινες και κόκκινες σχολές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών και το ότι βάζουμε τους φοιτητές να μαντέψουν οι μαθητές πώς θα μπουν σε σχολές που δεν χρειάζονται εξετάσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. Πανελλήνιες 2019: Σε ποια Τμήματα αναμένεται να πέσουν οι βάσεις;

Συνεχίζοντας η κ. Κεραμέως τόνισε ξανά ότι θα δίνουν όλοι Πανελλήνιες για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, «δεν θα υπάρχει κατηγοριοποίηση πράσινων και κόκκινων σχολών και θα δίνουν όλοι Πανελλήνιες. Το σύστημα ισχύει σίγουρα για τα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στη Γ' Λυκείου, ενώ για τα παιδιά της Β' Λυκείου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε. Θέλουμε τα πανεπιστήμια να ορίζουν τις βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα το κράτος θα ορίζει μια ελάχιστη βάση το 10. Η σχολή θα πρέπει να ορίσει εκείνη τον βαθμό εισαγωγής, που θα είναι 16, 17 όσο κρίνει εκείνη. Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό εισακτέων».

Τέλος η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις «καταγγελίες» ότι θα αστυνομοκρατούνται τα Πανεπιστήμια τόνισε ότι «καταργούμε το καθεστώς βίας κι ανομίας. Πώς ενισχύουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Με το να τιμωρήσουμε τις αξιόποινες πράξεις. Η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο. Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το Πανεπιστήμιο. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνεις κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα. Κι όσους καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο ύστερα από αξιόποινες πράξεις που έχουν κάνει απ' έξω...».

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share