Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πανελλαδικές 2019: Πότε ξεκινούν τα μηχανογραφικά για αλλοδαπούς - αλλογενείς!

Οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες της υποβολής!

16 Ιουλίου 2019 15:22
Πανελλαδικές 2019: Πότε ξεκινούν τα μηχανογραφικά για αλλοδαπούς - αλλογενείς!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από την Πέμπτη (18/7) ξεκινούν οι υποβολές μηχανογραφικών για τους αλλοδαπούς - αλλογενείς που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων που επιθυμούν να εισαχθούν, από Πέμπτη 18 Ιουλίου μέχρι και Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν στη διαδρομή :

https://exams-foreigner.it.minedu.gov.gr

Θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε κατηγορία υποψηφίου θα κατατεθούν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, στις ημερομηνίες που θα οριστούν για την εγγραφή των επιτυχόντων.

Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, οφείλουν να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Αλλοδαπών-Αλλογενών έτους 2019»,οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων :

www.minedu.gov.gr (εικονίδιο «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», ενότητα «Αλλοδαποί-Αλλογενείς», «Ανακοινώσεις», προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν, και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

Όσοι υποψήφιοι έχουν υποβάλει αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο με την κατηγορία « Ελλήνων του Εξωτερικού» για το έτος 2019 δεν δικαιούνται να υποβάλουν και αίτησημηχανογραφικό δελτίο με την κατηγορία « Αλλοδαπών- Αλλογενών» για το έτος 2019.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1. Αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή και οριστικοποίηση της αίτησηςμηχανογραφικού τους δελτίου:

Α. Εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή:

 ένα (1) υπογεγραμμένο αντίγραφο της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου (οι υποψήφιοι υπογράφουν σε όλες τις σελίδες)
 ένα (1) υπογεγραμμένο αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που προβλέπεται στα δικαιολογητικά

Β. Αποστέλλουν τα ανωτέρω έγγραφα στην Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων – Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2019 μαζί με:

 μία (1) φωτογραφία τύπου αστυνομικής ταυτότητας
 μία (1) φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία που να πιστοποιεί την ταυτότητα του υποψηφίου
 ένα (1) φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το επικυρωμένο όμως, από δικηγόρο, αντίγραφο του πρωτοτύπου συνοδευόμενος από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα
 ένα (1) φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης αντιστοιχίας ξένων τίτλων Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξένων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής
ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα , η οποία να έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού. Η μέση γενική
βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα, με άριστα το 20 και ελάχιστο το 0. Για τους Τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η ισοτιμία αυτών και η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στη συνέχεια Αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.

Στις περιπτώσεις ξένων τίτλων από ξένα σχολεία της ημεδαπής απαιτείται επιπλέον και βεβαίωση ισοτιμίας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης η 25η Ιουλίου 2019.

Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α ΚΑΙ Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER) και ώρες 10:00 με 14:00 στο:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, προς
«ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ»
ΤΜΗΜΑ B΄ γρ. 0091, Ανδρ. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα» με την ένδειξη:
για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων – Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2019.

Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας υποβολής δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις – μηχανογραφικά δελτία καθώς κλειδώνει το σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την έγκριση ή μη της αίτησης συμμετοχής τους.

2. Οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής επιτυχίας, η οποία και θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.

Αν κατά τη διάρκεια διενέργειας του ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του Τμήματος ή της Σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των ανωτέρω κατηγοριών δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις διατάξεις αυτές, αν έχουν ήδη εισαχθεί με την εν λόγω κατηγορία και έχουν αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

Επίσης, οι υποψήφιοι των ανωτέρω κατηγοριών που έχουν εισαχθεί σε Σχολή ή Τμήμα μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο για αλλαγή Σχολής ή Τμήματος μέχρι και το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της πρώτης εισαγωγής τους σε Σχολή ή Τμήμα Σχολής.

Πανελλήνιες 2019: Αύριο η τελευταία ημέρα για τα μηχανογραφικά!

Λήγει αύριο, η προθεσμία τελικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων μετά και τη διήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η αυριανή προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά.

Αύριο κλειδώνει οριστικά η εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων.

Οι υποψήφιοι θα έχουν στο εξής πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι μπορούν να τυπώσουν την οριστικοποιημένη μορφή ή να την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 21 Ιουνίου, ημέρα από την οποία οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούσαν να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό τους από το λύκειό τους.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση και όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share