Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Παιδικοί σταθμοί: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα για τις αιτήσεις φιλοξενίας;

Σας αφορά!

2 Ιουλίου 2019 13:07
Παιδικοί σταθμοί: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα για τις αιτήσεις φιλοξενίας;

Την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη νέα σχολική χρονιά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των αιτήσεων θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της επεξεργασίας – αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί και στις 12 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα. Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουλίου, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί να δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να καταθέσουν τις τυχόν ενστάσεις τους για το αποτέλεσμα.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2019-2020, που αφορά στους παιδικούς σταθμούς καθώς και στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΜΕΑ ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019 –2020, από 234 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με 60 εκατομμμύρια ευρώ και από εθνικούς πόρους με 210 εκατομμύρια ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί σταθμοί.

Φέτος θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, με μία οριστική κατανομή, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν εξαρχής τα οριστικά αποτελέσματα και εάν δικαιούνται voucher.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα. Αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες πολύτεκνες, ΑΜΕΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑΜΕΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

Πανελλήνιες 2019: Τι επιλογή έχουν όσοι δεν "πέρασαν";

Στον δρόµο της αναζήτησης «εναλλακτικών σπουδών» βρίσκονται αυτές τις µέρες χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία δεν µπόρεσαν να κατακτήσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τους βαθµούς που θα τους οδηγήσουν στο πανεπιστήµιο ή στις σχολές που θα επιθυµούσαν. Παρά το γεγονός ότι τα οριστικά αποτελέσµατα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν στο τέλος του Αυγούστου, χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου ξέρουν ήδη ότι πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους αλλού όσον αφορά τις σπουδές και τη µελλοντική επαγγελµατική αποκατάστασή τους.

Το διάστηµα που θα ακολουθήσει γι’ αυτή την κατηγορία των παιδιών είναι δύσκολο, όµως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το πανεπιστήµιο δεν αποτελεί µονόδροµο. Λύσεις υπάρχουν, και µάλιστα πολλές. Το «Εθνος», σε µια προσπάθεια να βοηθήσει τους νέους και τις οικογένειές τους να προσανατολιστούν σε άλλες λύσεις, δίνει σήµερα έναν συνοπτικό οδηγό για τις επιλογές που έχουν τα παιδιά, τα οποία είτε δεν θα εισαχθούν είτε δεν θα θελήσουν να σπουδάσουν σε κάποια σχολή.

Οι λύσεις

Σπουδές στα ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.

Σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ. ∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.
Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια. Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.

Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.
Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.

Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση . Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.

Ξανά Πανελλαδικές. Αν και είναι µια δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share