Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία στις Πανελλαδικές!

Δεν τελειώνει η ζωή σας εκεί!

20 Ιουνίου 2019 18:50
Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία στις Πανελλαδικές!

Μπορεί να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά υπάρχει και μια περίπτωση αποτυχίας! Καλό είναι κάποιες φορές να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για τέτοια πράγματα ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα μια τέτοια κατάσταση!

Δίνοντας πανελλήνιες προσπαθείτε για ένα καλύτερο μέλλον σε κάτι που θα σας αρέσει! Αν όμως αποτύχετε δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Δείτε το σαν μια δεύτερη ευκαιρία!

Πώς όμως μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια αποτυχία;

Πολύ συχνά η φυσιολογική απογοήτευση που μπορεί να φέρει μια αποτυχία στις εξετάσεις εξελίσσεται σε κατάθλιψη, σε πτώση της αυτό-εκτίμησης, σε ηττοπάθεια, σε άρνηση και παθητική αδράνεια. Αυτό συμβαίνει διότι λανθασμένα οι γονείς και το κοινωνικό περιβάλλον δίνουν στην αποτυχία διαστάσεις ανίατης «αρρώστιας»! Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το άτομο που αποτυγχάνει δεν έχει να διαχειριστεί τόσο την αποτυχία του στόχου, όσο τη ματαίωση των ξένων προσδοκιών.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι γονείς να μην πιέζουν ψυχολογικά και να μη φορτίζουν αρνητικά το παιδί τους όταν δεν τα πάει καλά στις εξετάσεις και βεβαία να βρίσκονται υποστηρικτικά διπλά του ώστε να του δώσουν δύναμη να προσπαθήσει ξανά. Το ίδιο και οι φίλοι αλλά και οι συγγενείς. Κάθε μαθητής που δεν πετυχαίνει τους στόχους του πρέπει να νιώσει πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτυχία στη ρεαλιστική της βάση χωρίς υπερβολές και υπεργενικεύσεις.

Όλοι μπροστά σε μια αποτυχία νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα δεν πρέπει όμως να αφήνουμε αυτά τα συναισθήματα να μας ξεπερνούν. Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη στον εαυτό μας και να το βάζουμε κάτω. Σίγουρα κάθε είδους αποτυχίας στη ζωή συνδέεται με μια αρνητική ψυχολογική κατάσταση πρέπει όμως να ταυτίζεται και με μια νέα ευκαιρία για νέους στόχους!

Αυτή την ευκαιρία πρέπει κάθε άνθρωπος να την αξιοποιεί και να βρίσκει ένα νέο τρόπο να φτάσει στο νέο στόχο του. Ο μόνος τρόπος για να αποφορτιστούμε από τη δυσάρεστη ψυχολογία είναι η αναθεώρηση και η ανανέωση!

Πως γίνεται αυτό;

Τα δέκα πρώτα βήματα είναι εδώ….

1. Αποφεύγουμε τα «δράματα»!

2. Ξεχνάμε τη γκρίνια!

3. Αποφεύγουμε εκείνους που μας φορτίζουν αρνητικά!

4. Αν είμαστε αναπόφευκτα αντιμέτωποι μαζί τους αγνοούμε ότι κι αν πουν, ότι κι αν κάνουν

5. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι εξετάσεις είναι προσωπική και όχι οικογενειακή απόφαση.

6. Ξεκινάμε διακοπές και ξεκούραση για να γεμίσουμε τις πεσμένες μπαταρίες μας!!!!!!!!!!!!! (ότι έγινε, έγινε. Αφήνουμε το δράμα και βγαίνουμε από το σπίτι!)

7. Βρίσκουμε χαρούμενες δραστηριότητες ακόμα και μια προσωρινή εργασία για να βρούμε νέα κίνητρα.

8. Προωθούμε την κοινωνικοποίηση μας, συζητάμε με θετικούς ανθρώπους και ζητάμε βοήθεια!

9. Σκεφτόμαστε εναλλακτικά σενάρια σπουδών, εκπαίδευσης, εργασίας με βάση τα προσωπικά θέλω!! Αναζητάμε λύσεις και διεξόδους με κέφι και ενθουσιασμό!

10. Θέτουμε μονοί μας και χωρίς εξωτερικές επιρροές ένα νέο ρεαλιστικό πλάνο επανεκκίνησης.

Πάνω από όλα όμως δε χάνουμε την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό μας και δε σταματάμε ποτέ να κυνηγάμε τα δικά μας όνειρα!!!!!!!!!!!

Πανελλήνιες 2019: Την Παρασκευή ξεκινάνε τα Ειδικά μαθήματα!

Την Παρασκευή ξεκινάνε τα Ειδικά μαθήματα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2019! Με ποιο μάθημα ξεκινάνε οι υποψήφιοι;

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνεχίζονται, αύριο Παρασκευή, οι Πανελλήνιες εξετάσεις με τα ειδικά μαθήματα καθώς οι μαθητές θα κληθούν να εξεταστούν στα αγγλικά.

Αναφορικά με τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υπενθυμίζεται ότι το εξεταστικό κέντρο των Αγγλικών της Αθήνας, στο οποίο θα εξεταστούν όσοι κατέθεσαν αίτηση-δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, εδρεύει στο σχολικό συγκρότημα του 18ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – 18ου Γυμνασίου Αθηνών – 4ου ΕΠΑΛ Αθηνών (Λ. Ιωνίας & Δαίρπφελδ 11, κύρια είσοδος από Ρως 8, Άνω Πατήσια, ΤΚ 11144).

Όσον αφορά εκείνο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα εξεταστούν όσοι υποψήφιοι κατέθεσαν αίτηση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς (Θεμιστοκλή Σοφούλη 114, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 55131).

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share