Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Το σχολείο του μέλλοντος έρχεται!

Δείτε αναλυτικά...

5 Μαΐου 2019 13:56
Θεσσαλονίκη: Το σχολείο του μέλλοντος έρχεται!

Big Bang school έτσι θα λέγεται το νέο υπερσύγχρονο σχολείο, το οποίο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο σχολείο θα είναι κάτι το τελείως πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Εκτός από σχολείο θα είναι μια μεγάλη κοινότητα όπου μαθητές θα είναι και οι γονείς. Αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες τον Σεπτέμβρη του 2019!

Στο Big Bang School η εκπαίδευση και η μάθηση συμβαίνουν παντού! Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, ενός ταξιδιού, μιας περιπέτειας ή ενός παιχνιδιού! Χρησιμοποιώντας βιβλία, αίθουσες ή και οπτικο-ακουστικό υλικό! Ατομικά, ομαδικά ή μέσα από την κοινότητα. Το Big Bang School θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του τον Σεπτέμβρη του 2019, ως συνέχεια του Σχολειού της Φύσης. Στόχος του, είναι το σχολείο να αφήνει το παιδί να εκφραστεί. Να ρισκάρει, να δοκιμάζει τις δυνατότητες του, ώστε να χαίρεται κάθε στιγμή που βρίσκεται σε αυτό.

«Βλέπουμε το κάθε παιδί και τον κάθε γονιό ως άνθρωπο. Στο Big Bang δεν θα μπαίνει κανείς μέσα στο ρόλο του μαθητή, του πατέρα ή της μητέρας. Θέλουμε μέσα από το σχολείο μας να βγαίνουν άνθρωποι με πλούσιες γνώσεις, αισθητική και πνεύμα», ανέφερε ο Άγγελος Πατσιάς. Όπως εξηγεί ο δάσκαλος και ένας εκ των ιδρυτών του Big Bang School, σκοπός του είναι τα παιδιά να μπορούν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν τις ιδέες τους, να κρίνουν σωστά, να δημιουργούν, να είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί αλλά και να κατανοούν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων.

Μάλιστα όπως λέει πάνω σε αυτές τις δεξιότητες, έγινε και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του Big Bang School.

Τα τέσσερα χωριά
Το σχολείο θα εκτείνεται σε περισσότερα από 18 στρέμματα και αποτελείται από τέσσερα κτίρια (χωριά).

Στα τρία χωριά οι τάξεις ενώνονται επιτρέποντας τις ηλικίες να αναμιχθούν, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δουλέψουν μαζί, όπως ακριβώς και στη ζωή.

Σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά δεσπόζει η αγορά, το μέρος όπου ζωντανεύει ο διάλογος και η δημοκρατία. Εδώ τα παιδιά επικοινωνούν τις ιδέες τους, προβληματίζονται, συνομιλούν και επιλύουν τις διαφορές τους.

Οι τάξεις “κύτταρα” είναι φτιαγμένες για να αλλάζουν ανάλογα με την κάθε ανάγκη.

Σχεδιάστηκαν περιβάλλοντα που σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή, που εμπνέουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, μέσα από διαθεματικά, βιωματικά σενάρια και εργαστήρια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ



Ακόμα στο Big Bang School, εισάγεται το Live Action Role Play στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια ρόλων, μαθαίνουν για την Ιστορία.
«Τα παιδιά θα είναι είναι Ρωμαίοι, για μια βδομάδα, θα χτίζουν γέφυρες και υδραγωγεία και θα μαθαίνουν παράλληλα μαθηματικά και φυσική. Θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις πολιτικών και παίρνουν αποφάσεις για την τύχη της αυτοκρατορείας και όχι μόνο αυτά» ανέφερε ο Άγγελος Πατσιάς.

Το “κάτω χωριό” είναι το χωριό των εργαστηρίων, κατασκευασμένο με φυσική δόμηση, στο οποία οι μαθητές μαθαίνουν την τέχνη της ξυλουργικής, της αγγειοπλαστικής, των εικαστικών, της κοπτικής ραπτικής και άλλων τεχνών των ενδιαφερόντων τους. Ακόμα η “μεγάλη πλατεία”. Ο χώρος που συγκεντρώνει όλους τους ανθρώπους του Big Bang. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και επισκέπτες. Ο χώρος από τον οποίο η εκπαίδευση του Big Bang ξεκινάει για να μπει μέσα σε κάθε σπίτι και κάθε σχολείο που το επιθυμεί.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share