Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας λόγω... Μακεδονικού!

Με sms και μέσω Facebook καλούν τους μαθητές!

26 Νοεμβρίου 2018 10:20
Καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας λόγω... Μακεδονικού!

Ανησυχητική κλιμάκωση παρατηρείται στις μαθητικές κινητοποιήσεις -κυρίως σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας- που εστιάζουν στο Μακεδονικό.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια» με μηνύματα sms και events στο Facebook, με την οποία οι μαθητές καλούνται να προβούν σε πανελλαδικές καταλήψεις την προσεχή Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου καθώς και στην πραγματοποίηση πορείας.

Στο σχετικό sms, που φέρεται ότι διακινείται από... κινητό σε κινητό και φέρει τρομακτικές ομοιότητες με την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, τονίζεται: «Εκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ' αυτό το κανάλι έχει συμφωνήσει η Μπάγια Αντωνοπούλου!

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα στο Facebook που υπογράφει ως «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία» απευθύνει κάλεσμα για πραγματοποίηση πορείας, επίσης, στις 29 Νοεμβρίου. Η εν λόγω ομάδα, όπως αναφέρεται στις σελίδες τους, δημιουργήθηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου. Το «ραντεβού» που δίνουν είναι για τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του... event για την πορεία, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης άρχισαν να εντείνονται τα καλέσματα για πανελλαδικές καταλήψεις.

Ανησυχία από καθηγητές και συλλόγους γονέων

Στις εξελίξεις παρενέβη με ανακοίνωσή της η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι «αυτές τις ημέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων». Η Γ' ΕΛΜΕ κάνει λόγο για «ομάδες που δεν κρύβουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο, με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς να προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο αλλά και με απειλές, να επιβάλλουν σε διάφορα σχολεία "εθνικιστικές καταλήψεις" μέχρι τις 29/11 χρησιμοποιώντας ακόμη και το fb. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες». Τέλος, η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζει ως χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης «να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Να μη γίνουν οι μαθητές μας υλικό για να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόφαση βόμβα: Δεν φαντάζεστε πόσο αυξάνεται η τιμή στις σακούλες στα σούπερ μάρκετ από 1η Ιανουαρίου!

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για καταλήψεις που προκύπτουν από δράσεις «μικρών ομάδων μαθητών χωρίς να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις των μαθητών στα σχολεία». Η Ομοσπονδία παρατηρεί ότι οι κύκλοι που ενορχηστρώνουν αυτές τις εθνικιστικού τύπου κινητοποιήσεις «προσπαθούν να σπείρουν στους μαθητές ακραίες λυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες» και καλούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την προσεχή Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share