Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα!

Γονείς, σας αφορά!

30 Αυγούστου 2018 12:55
Πώς θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα!

Σημασία έχει τα παιδιά να εξοικειωθούν επί της ουσίας με τη διαδικασία της μελέτης, και εν γένει με το διάβασμα, και να το μετατρέψουν σε στάση ζωής. Οι περισσότεροι μετά το σχολείο χρειαστήκαμε μήνες –ίσως και χρόνια- για να αγαπήσουμε τα βιβλία και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Με την αφορμή της επιστροφής στα θρανία, σε λίγες ημέρες, οι γονείς έχουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να συστήσουν εκ νέου στα παιδιά τους τα βιβλία και να τους δείξουν τα οφέλη του διαβάσματος. Όχι με τρόπο διδακτικό, παρά με μερικά έξυπνα "κόλπα"!

Πρώτο και κύριο το παράδειγμα και η στάση του γονιού: Πόσο συχνά προτιμάμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο από το να δούμε τηλεόραση ή να περάσουμε χρόνο μπροστά από την οθόνη του tablet; Όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο και όσο πιο συχνά το παιδί βλέπει τους γονείς του να περνούν χρόνο διαβάζοντας, τόσο πιο θετικά θα δει αυτή τη συνήθεια – μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται συνεχώς πράξεις και συμπεριφορές των μεγαλύτερων.

Όσο ακόμα τα παιδιά βρίσκονται σε μικρή ηλικία, καθιερώστε την ανάγνωση πριν τον ύπνο. Εντάξτε στην καθημερινότητά τους τη διήγηση μιας μικρής ιστορίας ή ενός σύντομου παραμυθιού που διαλέξατε μαζί, περνώντας έτσι ποιοτικό χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν έχει μετανιώσει ο Ψινάκης για την... εθνική τραγωδία! Το τουπέ στο συμβούλιο του Μαραθώνα και η ατάκα φωτιά!

Παρουσιάστε τα βιβλία με κέφι, όρεξη και χαμόγελο. Το «κλειδί» για να ενθουσιαστούντα παιδιά με το διάβασμα είναι πρώτα ο ενθουσιασμός των γονιών. Χρωματίστε την ανάγνωσή σας ψιθυρίζοντας όταν η αγωνία στην εκάστοτε ιστορία εντείνεται, κάντε παύσεις και μη φοβάστε να μιμηθείτε τις φωνές των ζώων ή τους ήχους της φύσης! Οι εναλλαγές στην πλοκή εξάπτουν το ενδιαφέρον τους - σκεφτείτε κάθε ιστορία σαν μια μικρή «ταινία» - είναι στο χέρι σας να την σκηνοθετήσετε!

Μπορεί κατά διαστήματα το παιδί να «κολλάει» με συγκεκριμένα βιβλία και να θέλει να διαβάζει τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά. Μην το επικρίνετε – εκεί ακριβώς βρίσκεται το... δόλωμα που θα το κάνει να αγαπήσει την ανάγνωση.

Προτιμήστε να αγοράζετε μαζί βιβλία, για να καταλαβαίνετε τις προτιμήσεις του και να γίνει θελκτική η όλη διαδικασία. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να αντιμετωπίζει τα βιβλία κάπως βαριεστημένα στην αρχή, μα μην τα παρατάτε – ξεκινήστε από σύντομες ιστορίες με εντυπωσιακές εικόνες και απλά νοήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσχημα τα νέα για Μητρετώδη-Κούκλατζη!

Μια πολύ καλή εναλλακτική είναι τα κόμικς! Διαλέξτε μαζί κόμικς με τον αγαπημένου του ήρωα ή ηρωίδα και αφήστε το να εθιστεί στις περιπέτειές του -το πρώτο βήμα θα έχει ήδη γίνει.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share