Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς να προετομάσετε το παιδί σας για το νηπιαγωγείο!

Συμβουλές για τους γονείς

16 Ιουλίου 2018 15:56
Πώς να προετομάσετε το παιδί σας για το νηπιαγωγείο!

«Ακόμα είναι Ιούλιος», θα σκεφτείτε, «έχουμε καιρό μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν τα σχολεία» ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα νηπιαγωγεία. Όμως καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τώρα την προετοιμασία για να κάνετε πιο ομαλή τη μετάβαση του μικρού σας στην υποχρεωτική πλέον προσχολική εκπαίδευση. Μην αγχώνεστε, όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα αν πάρετε από τώρα τα μέτρα σας και ακολουθήσετε τα σωστά βήματα.

Εξοικειώστε το παιδί με την ιδέα και με τον χώρο

Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν είσαι μόλις 4 ετών! Γι’ αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εξοικειώσετε το μικρό σας με την ιδέα του νηπιαγωγείου. Μιλήστε του για τη νέα εμπειρία που το περιμένει και επικεντρωθείτε σε όσα θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι θα έχει την ευκαιρία να κάνει περισσότερους φίλους, να παίζει με άλλα συνομήλικα παιδιά και να ασχολείται όλη τη μέρα με πολλές δραστηριότητες. Όσον αφορά στον χώρο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου και να… «ξεναγήσετε» το παιδί. Με τον τρόπο αυτό, θα αισθανθεί πιο άνετα την πρώτη μέρα των μαθημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Διαρροή: Το μεγάλο ψέμα και η τεράστια ανατροπή με το αποτέλεσμα του μεγάλου τελικού!

Λύστε μερικά πρακτικά ζητήματα

Πρώτο και κύριο: τα ζητήματα υγιεινής. Εσείς δεν θα είστε δίπλα του για να του υποδείξετε πότε να πλένει τα χέρια του ή να πηγαίνει στην τουαλέτα, και η συνύπαρξή του με πολλά παιδιά και μία μόνο παιδαγωγό σχεδόν απαιτεί την αυτονομία του σε τέτοιου είδους πρακτικά θέματα. Δείξτε του, για παράδειγμα, πώς να πλένει σωστά τα χέρια του και κάθε πότε πρέπει να το κάνει, πώς να φυσάει τη μύτη του αλλά και τι πρέπει να προσέξει με την χρήση και την υγιεινή της τουαλέτας. Αυτό το άρθρο θα σας φανεί ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Δεύτερον, η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική. Η επαφή των παιδιών με τα γράμματα πλέον αρχίζει από το νηπιαγωγείο. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να εξοικειωθεί το παιδί με κάτι τόσο πρωτόγνωρο για εκείνο είναι να μάθει διασκεδάζοντας με τη βοήθεια ενός βιβλίου που θα το κρατήσει απασχολημένο για ώρες –ειδικά στις διακοπές.

Ξεκινήστε με ένα βιβλίο προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού το οποίο μέσα από απλές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες το παιδί θα αναπτύξει βασικές δεξιότητες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η σειρά «Παίζω και μαθαίνω» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα φέρει το παιδί σε επαφή με τους αριθμούς, μαθαίνοντάς του να μετράει με πολύ απλό τρόπο, αλλά και με τα μοτίβα και τα σχήματα, που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει την παρατηρητικότητά του.

Αφού εξοικειωθεί με αυτά, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο… επίπεδο. «Το πρώτο μου τετράδιο» θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί με τα γράμματα, σχηματίζοντάς τα και μαθαίνοντας την αλφαβήτα, ενώ στο αντίστοιχο βιβλίο με τους αριθμούς θα μάθει να μετράει από το 1 έως το 10 μέσα από απλές ασκήσεις. Η λαβή των βιβλίων θα διευκολύνει το παιδί να το κρατάει σαν τσάντα και να το παίρνει μαζί του.

Ενισχύστε τις κοινωνικές του δεξιότητες

Η επαφή του με άλλα συνομήλικα παιδιά θα είναι καθημερινή, γι’ αυτό και η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η αποδοχή και ο σεβασμός είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε συνάρτηση φυσικά με την ηλικία του. Αρχικά, ενθαρρύνετέ το να μιλάει σε άλλα παιδιά, χωρίς όμως να το πιέζετε –η πίεση μπορεί να έχει και το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Prime Time: Τι νούμερα τηλεθέασης έκανε o τελικός του Survivor;

Καλώντας στο σπίτι φιλικές οικογένειες με παιδιά κοντά στην ηλικία του δικού σας, θα το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα και άνετα, αφού θα βρίσκεται στον δικό σας χώρο. Στην ίδια λογική, προσπαθήστε να του διδάξετε την αξία του να μοιράζεται, ξεκινώντας φυσικά από ό,τι πιο πολύτιμο έχει ένα παιδί: τα παιχνίδια του. Σε παλαιότερο άρθρο μας μπορείτε να πάρετε ιδέες για το πώς θα το πετύχετε.

Και αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας δεν… τολμάει εύκολα, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του, ενθαρρύνοντας τα ταλέντα του, αφήνοντάς το να παίρνει καθημερινά μικρές αποφάσεις και μειώνοντας σταδιακά τη δική σας παρεμβατικότητα.

Πηγή: mama365.gr




 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share