Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Γονείς δώστε βάση: Πώς το ύψος των παιδιών σας συνδέεται με το… εγκεφαλικό!

16 Φεβρουαρίου 2018 09:28
Γονείς δώστε βάση: Πώς το ύψος των παιδιών σας συνδέεται με το… εγκεφαλικό!

Μια επιστημονική μελέτη που έρχεται να προβληματίσει όλους τους γονείς, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα παιδιά που είναι κοντά έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό όταν ενηλικιωθούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζένιφερ Μπέικερ της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Stroke” (Εγκεφαλικό), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας επτά έως 13 ετών, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1930-1989, παρακολουθώντας την υγεία τους σε χρονικό ορίζοντα άνω των 25 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια και τα κορίτσια που στην ηλικία των επτά ετών ήταν πέντε έως επτά εκατοστά πιο κοντά από το μέσο όρο των συνομηλίκων τους, είχαν ως ενήλικοι κατά περίπου 10% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (και τα δύο φύλα) και κατά 11% αιμορραγικού (μόνο οι άνδρες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες αλλαγές στα Capital Controls: Όλα όσα αλλάζουν από εδώ και στο εξής!

Το ύψος του παιδιού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, αλλά επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς, όπως η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, η διατροφή του παιδιού μετά τη γέννησή του, οι τυχόν λοιμώξεις του από μικρόβια, το ψυχολογικό στρες του κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδηση - σοκ: Νεκρή 35χρονη από ιλαρά αν και είχε εμβολιαστεί! (video)

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μία διαχρονική μείωση στα περιστατικά των εγκεφαλικών (θανατηφόρων και μη) που έχει παρατηρηθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως σε γυναίκες, έχει συμβεί παράλληλα με μια αύξηση στο μέσο ύψος των ενηλίκων. Αυτό είναι άλλη μια ένδειξη για τη σχέση ανάμεσα στο ύψος και στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το χαμηλό ύψος στα παιδιά αποτελεί ένα πιθανό δείκτη κινδύνου για εγκεφαλικό. Συνεπώς τα παιδιά αυτά πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό στο μέλλον» δήλωσε η δρ Μπέικερ.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share