Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Αναστολές πληρωμών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μετά τον Απρίλιο

Τι ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας

16 Ιανουαρίου 2021 14:23
Αναστολές πληρωμών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μετά τον Απρίλιο
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Αναστολές πληρωμών: Αρκετοί είναι αυτοί που απορούν σχετικά με το τι θα γίνει με τις αναστολές των πληρωμών και αν θα δοθεί μία παράταση για αυτές. Επίσης δείτε πότε πληρώνεται το επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει παράταση των αναστολών πληρωμών και μετά τον Απρίλιο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε για πιθανή παράταση αναστολής πληρωμών.

Αναστολές πληρωμών: Η πιθανότητα της παράτασης

Ειδικότερα ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο, εάν δεν έχει επανέλθει η οικονομία, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM, υπενθύμισε τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Επεσήμανε δε, ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να στηρίζουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση αλλά και αμέσως μετά, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Για πιθανή παράταση αναστολής πληρωμών μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Νέο πρόγραμμα από το υπουργείο Οικονομικών

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα- ανάλογο με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία- για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (εάν είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση), με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αναφορικά, τέλος, με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», για την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και διορθώσεων παρατάθηκε έως και την προσεχή Τρίτη, παρατήρησε ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει πλέον τις 600.000, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να ενισχυθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν ενισχύονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν αίτηση, καθώς κάποιες δεν πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης, και υπό αυτό το δεδομένο το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για ενισχύσεις θα είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share