Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιοι είναι δικαιούχοι & ποιες οι προϋποθέσεις (Video)

Δείτε αναλυτικά

5 Ιανουαρίου 2021 11:34
Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιοι είναι δικαιούχοι & ποιες οι προϋποθέσεις (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Επίδομα 400 ευρώ: Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για να δοθούν 50 εκατομμύρια ευρώ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, η αντίστροφη μέτρηση για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ξεκινήσει με πολλούς να αναμένουν πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο OPEN, πρόκειται για κατηγορίες εργαζομένων, που είναι από τις… παραμελημένες των κορωνο-βοηθημάτων, καθώς έχουν λάβει μόνο ένα επίδομα της τάξης των 400 ευρώ από την αρχή της πανδημίας.

Δικαιούχοι, λοιπόν, είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, λογιστές. Για να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα Απρίλη-Δεκέμβρη 2020. Κι αυτό, γιατί δεν μπορούν να αντληθούν τα στοιχεία τους από το Taxis μιας και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις του 2020.

Όπως επισήμαναν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN, θα παίξει μεγάλο ρόλο, στο αν θα το λάβουν όλοι ή αν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Το δεύτερο σενάριο θα τεθεί σε εφαρμογή αν υπερκαλυφθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από τους αιτούντες το επίδομα.

Επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες - Ποιες οι προϋποθέσεις

Επίδομα 534 ευρώ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, σε όσους εγγραφούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, (https://artandcultureprofessionals.services.gov.gr/) εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ολοκληρώσουν τη διαδικασία ως τις 10 Ιανουαρίου 2021. Ενώ, λήγει αύριο, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 η προθεσμία υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «δικαιούχοι της αποζημίωσης αυτής είναι και όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο» προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής «περισσότεροι από 16.000 εγγεγραμμένοι στο Μητρώο έχουν λάβει αποζημίωση συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 17 εκατομμυρίων ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

 Επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες

Ακόμα, ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που ήδη έχουν γίνει προς διευκόλυνση όσων επιθυμούν να εγγραφούν έχουν προστεθεί επιπλέον 40 επαγγελματικές ειδικότητες, όπως και η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών ειδικοτήτων και η δυνατότητα τροποποίησης εγγραφής.

Το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι:

  • Το Μητρώο δεν απαιτεί την επισύναψη στοιχείων. Αρκείται στις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων του Πολιτισμού. Η κάθε δήλωση ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο.
  • Το Μητρώο δεν αποσκοπεί στην εκμετάλλευση ή χρήση των προσωπικών δεδομένων όσων εγγραφούν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από την ταυτοποίηση και τον αυτόματο έλεγχο σε περιπτώσεις όπου οι εγγεγραμμένοι έχουν ήδη λάβει ή δεν δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Το Μητρώο αποτελεί μέρος του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share