Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

ΕΦΚΑ - Επίδομα ασθενείας: Ποιοι το δικαιούνται όσοι νοσήσουν από τον κορωνοϊό

Δείτε αναλυτικά

29 Δεκεμβρίου 2020 07:48
ΕΦΚΑ - Επίδομα ασθενείας: Ποιοι το δικαιούνται όσοι νοσήσουν από τον κορωνοϊό
Από Βασίλης Κατσιαούνης

ΕΦΚΑ - Επίδομα ασθενείας: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε τραγικό βαθμό με αποτέλεσμα να νοσούν καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες αλλά και να ανακοινώνονται αρκετοί διασωληνωμένοι και κρούσματα. Επίσης δείτε πότε έρχεται η νέα παρτίδα εμβολίων στην Ελλάδα από την Pfizer αλλά και τι θα γίνει με τα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Συγκεκριμένα όσοι νοσήσουν από τον κορωνοϊό δικαιούνται ένα επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ όπου χορηγείται απρόσκοπτα. Ειδικότερα λόγω του ότι προφανώς ο ασθενής δεν μπορεί να προσκομίσει την απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση κατά την περίοδο της ασθένειάς του, εφαρμόζεται η πάγια πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ανυπαίτιου κωλύματος κατά την προσκόμισή της.

Ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει ειδικό επίδομα για όσους έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Επίδομα Ασθενείας: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως το επίδομα ασθενείας χορηγείται απρόσκοπτα και σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ νοσήσει από κορωνοϊό, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας.

Λόγω του ότι προφανώς ο ασθενής δεν μπορεί να προσκομίσει την απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση κατά την περίοδο της ασθένειάς του, εφαρμόζεται η πάγια πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ανυπαίτιου κωλύματος κατά την προσκόμισή της.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής, λόγω του περιορισμού (με υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ασθενείς – δικαιούχοι ασφαλισμένοι μας προσκομίζουν τις ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδόθηκαν από τους ιατρούς τους, σε μεταγενέστερο χρόνο μετά την αποκατάσταση της υγείας τους και την άρση του περιορισμού.

Δείτε ποιοι δικαιούνται το επίδομα ασθενείας για όσους έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Γιατί είναι αναγκαία η ιατρική γνωμάτευση

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας η ιατρική γνωμάτευση είναι αναγκαία για να καθορίσει τη σοβαρότητα της ασθένειας που μπορεί να κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα από παντελή έλλειψη συμπτωμάτων (εντελώς ασυμπτωματικός ασθενής που ενδέχεται να εργάζεται με τηλεργασία και επομένως δεν δικαιούται επίδομα) έως περιπτώσεις βαριάς νόσησης που απαιτούν νοσηλεία, και να προσδιορίσει τον αντίστοιχο χρόνο αποχής από την εργασία προκειμένου να καταβληθεί το αναλογούν επίδομα.

Τα ανωτέρω έχουν ήδη εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα σε πληθώρα περιπτώσεων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που νόσησαν και στη συνέχεια έχουν ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, σε πείσμα ευφυολογημάτων που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες, ενίοτε προς άγρα πελατών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share