Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας: Πως θα γίνεται η έκδοση της - Ποια τα βήματα

Δείτε αναλυτικά

22 Δεκεμβρίου 2020 16:17
Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας: Πως θα γίνεται η έκδοση της - Ποια τα βήματα

Κατοικία: Μέσα από τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκδίδουν τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το σπίτι τους. Επίσης δείτε τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ που άνοιξε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Συγκεκριμένα με το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι θα είναι πλέον δυνατή η απόδειξη της ιδιότητας μονίμου κατοικίας ενός πολίτη με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνει τον πολίτη ώστε να μην βρίσκεται σε "ουρές" όπως συνέβαινε παλαιότερα ή να κλείνει ραντεβού με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και ειδικά τώρα που επικρατεί η πανδημία με τον κορωνοϊό

Κατοικία: Πως θα γίνεται η έκδοση της βεβαίωσης

Από το σπίτι του ο πολίτης θα μπορεί μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή να υποβάλει τη σχετική αίτηση στην Ψηφιακή Πύλη με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Τα στοιχεία που αφορούν τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας αντλούνται από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία του διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παραμένει σε ισχύ και η δυνατότητα βεβαίωσης της ιδιότητας μονίμου κατοικίας από τον οικείο δήμαρχο εάν δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (το Ε1 δηλαδή) ή αντίγραφο εκκαθαριστικού από τον αρμόδια ΔΥΟ. Εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί η μόνιμη κατοικία από τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά τότε δύναται να προσκομιστεί κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο όπως είναι για παράδειγμα ο λογαριασμός σταθερής τηλεφωνίας, ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης, ύδρευσης ή φυσικού αερίου.

120 δόσεις: Στις 100 μειώθηκαν οι δόσεις για τους δήμους - Ποιες οι νέες ρυθμίσεις

120 δόσεις: Αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τις 120 δόσεις πόσο μάλλον για τις οφειλές προς τους δήμους, με την κυβέρνηση να προχωρά σε μία απόφαση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επίσης δείτε τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας και τι ισχύει για όσους καταθέσουν πινακίδες.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση προχώρησε σε μία νέα απόφαση που δεν περίμενε κανείς, όπου η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τους δήμους δέχθηκε ένα "κούρεμα" με αυτές να φτάνουν τις 100.

120 δόσεις: "H σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία"

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους θεσμούς, η αρχική ρύθμιση αποσύρθηκε και κατατέθηκε νέα με την οποία οι 120 δόσεις μειώνονται σε 100 ενώ ρυθμίζονται μόνο οι οφειλές που γεννήθηκαν προς τους δήμους την περίοδο της πανδημίας.

Στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

«H σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία» ανέφερε χθες το βράδυ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για να προσθέσει «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν».

Όπως εξήγησε δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορωνοϊό.

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με νέα τροποποιημένη διάταξη:

1. Η ρύθμιση αφορά:

  • οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021
  • οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.

3. Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.

4. Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:

  • 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
  • 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
  • 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
  • 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
  • 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις .
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share