Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μείωση ενοικίου: Εντάσσονται στις αποζημιώσεις και τα νομικά πρόσωπα - Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Τι θα γίνει;

18 Δεκεμβρίου 2020 07:21
Μείωση ενοικίου: Εντάσσονται στις αποζημιώσεις και τα νομικά πρόσωπα - Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζεται στην Ελλάδα αρκετοί είναι αυτοί που πλήττονται οι επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα να τους είναι δύσκολο να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Επίσης δείτε μέχρι πότε θα πάρει παράταση το επίδομα των 400 ευρώ για τους ανέργους.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ότι άνοιξε ένα "παράθυρο" για να ενταχθούν στη μείωση ενοικίων και τα νομικά πρόσωπα.

Ειδικότερα στο σχεδιασμό είναι να δοθεί αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια και στα νομικά πρόσωπα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν σε επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή ή και σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Πρόκειται για εταιρείες, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν εξαιρεθεί από την κρατική επιδότηση για τα μειωμένα ενοίκια και ασκούνται έντονες πιέσεις για την ενσωμάτωση τους στην ατζέντα με τις κρατικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών πως «όταν υπάρχει μία τέτοια δυναμική στην οικονομία οφείλεις να ακούς με πολλή προσοχή την κοινωνία» αλλά «επειδή είναι πολλά διαφορετικά αυτά που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πρέπει να ξέρεις ότι έχεις περιορισμένους πόρους για να ικανοποιήσεις πολλαπλάσιες ανάγκες». Επισήμανε πως για τον λόγο αυτό κρίθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους και πως τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων μέχρι σήμερα χιλιάδες νομικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα δεν έχουν λάβει από το κράτος ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα φυσικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα και έχουν κερδίσει επιστροφή φόρου για το 30% των μειωμένων ενοικίων ενώ για τα χαμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 50% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους.

Όσοι μάλιστα ενοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή την περίοδο των εορτών, θα λάβουν το 20% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά θα έρθει στη συνέχεια το κράτος να τους αποζημιώσει για το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της χασούρας που θα έχουν ποσό που θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Το γεγονός της εξαίρεσης των νομικών προσώπωνεκμισθωτών ακινήτων – από την κρατική επιδότηση για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το θέμα εξετάζεται στην βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» η αποζημίωση και των νομικών προσώπων από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια θα προβλέπεται σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη βουλή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share