Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευχάριστα νέα από τον ΟΑΕΔ: Παράταση για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

Σας αφορά!

17 Δεκεμβρίου 2020 20:43
Ευχάριστα νέα από τον ΟΑΕΔ: Παράταση για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα νέα ήρθαν από τον ΟΑΕΔ, με τον οργανισμό να δίνει τελική παράταση για το επίδομα των 400 ευρώ, που αποδίδεται στους μακροχρόνια ανέργους, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59.

Αυτό δίνει την ευκαιρία σε 45.000 δικαιούχους να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρήσουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση στήριξη των ανέργων. Έως τώρα, 85.000 (65%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους έχουν υποβάλλει ΙΒΑΝ, με ένα νέο πρόγραμμα παράλληλα να ανακοινώνεται.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι μέσω gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε περισσότερους από 80.000 δικαιούχους από 7 επιστημονικούς κλάδους που πλήττονται οικονομικά από την υγειονομική κρίση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το βοήθημα αυτό θα κυμαίνεται γύρω στα 400 ευρώ και θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται να αποκλειστούν εξαρχής από το επίδομα αυτό οι έμμισθοι επιστήμονες και το βοήθημα αυτό να στοχεύσει σε νέους επιστήμονες που πλήττονται επαγγελματικά λόγω καραντίνας.

Το επίδομα θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικό ασφαλιστικές ρυθμίσεις" με αρχικούς δικαιούχους τους δικηγόρους ενώ στην ψήφιση του νομοσχεδίου εντάχθηκαν κι άλλοι επιστήμονες. Αρχικά υπολογιζόταν να καλύψει περί τους 12.000 επιστήμονες, ενώ τώρα οι δικαιούχοι μπορεί να ξεπεράσουν τους 80.000.

Επίσης σημειώνεται ότι το εφάπαξ βοήθημα θα πληρωθεί από τα αποθεματικά του λογαριασμού ανεργίας των επιστημόνων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας. Το βοήθημα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share