Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε αναμένεται να καταβληθούν για κάθε Ταμείο

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

11 Δεκεμβρίου 2020 07:00
Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε αναμένεται να καταβληθούν για κάθε Ταμείο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζεται ακόμη αρκετοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τις πληρωμές τους και ειδικά όσοι είναι να λάβουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Επίσης δείτε ποιοι αναμένεται να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 700 ευρώ.

Συγκεκριμένα νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου για κάθε Ταμείο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενέκρινε την υπ' αριθμό 442/40/26-11-2020 απόφαση του ΔΣ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2021 που προέρχονται:

Νωρίτερα αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου για κάθε Ταμείο.

  1. από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα,
  2. από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη,
  3. από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Αφορολόγητο: «Πέφτει» το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Τα σενάρια

Η κυβέρνηση φέρεται να επανεξετάζει το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συλλέξουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος για το 2020. Η πανδημία ωστόσο άλλαξε τα δεδομένα. Ενώ, την καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 700 ευρώ για τους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ και των δημοσίων ΙΕΚ ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης υπάρχουν τρία σενάρια, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο capital.gr:

  1. Να μειωθεί οριζόντια το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται.
  2. Να διατηρηθεί το ποσοστό 30%, αλλά να μη επιβληθεί το πρόστιμο.
  3. Να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ή να διευρυνθούν οι υπάρχουσες απαλλαγές

«Πέφτει» το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ποιοι απαλλάσσονται

Σήμερα, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται:

Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι δαπανούν για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για δυο λόγους: «πρώτον σε περιπτώσεις πανδημίας επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος η κατανάλωση πέφτει όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες και δεύτερον ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως ήταν αναμενόμενο δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share