Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα δοθεί - Τι θα γίνει με τους εργαζομένους σε αναστολή

Αναλυτικά

7 Δεκεμβρίου 2020 07:21
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα δοθεί - Τι θα γίνει με τους εργαζομένους σε αναστολή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με το lockdown να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ όπου και θα κρατήσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου αρκετοί αναρωτιούνται πότε αναμένεται να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων και πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή. Ενώ δείτε πότε αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα κλείνουν σήμερα οι τελευταίες εκκρεμότητες για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου, καθώς αφενός οι εργοδότες πληττόμενων επιχειρήσεων ολοκληρώνουν την υποβολή δηλώσεων αφετέρου κλείνει και η διαδικασία των διορθώσεων για τις επιχειρήσεις σε αναστολή.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, την Παρασκευή 11 του μήνα, θα πληρωθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τα 800 ευρώ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με εργαζόμενους «κλειστών» επιχειρήσεων, που μπήκαν υποχρεωτικά σε αναστολή αργότερα (π.χ. στη Θεσσαλονίκη το lockdown ξεκίνησε στις 3 του μήνα και στην Αθήνα στις 7), η πλειοψηφία τους μετράει μέρες αναστολής από την 1η Νοεμβρίου, η ειδική αποζημίωση που θα λάβουν είναι «στρογγυλά» 800 ευρώ.

Σε ποιες περιπτώσεις εργαζομένων δεν μπήκαν χρήματα - Ποιοι πήραν μειωμένη αποζημίωση

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζονται οι αναφορές για περιπτώσεις εργαζομένων επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τις 27 Νοεμβρίου, δεν έχουν δει ακόμα στους λογαριασμούς τους ούτε μισό ευρώ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι 3 είναι οι πιθανές αιτίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις:

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι 3 είναι οι πιθανές αιτίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις:

  • Οι δηλώσεις των εργοδοτών είχαν σφάλματα
  • Οι εργαζόμενοι αν και έπρεπε να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, δεν το έπραξαν
  • Οι επιχειρήσεις είναι μικρής δραστηριότητας και θα υποβάλουν ως σήμερα δηλώσεις ως πληττόμενες

Λίγες, αλλά υπαρκτές, είναι και οι περιπτώσεις εργαζομένων που πήραν την ειδική αποζημίωση, αλλά «ψαλιδισμένη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση που ήταν αρχικά πληττόμενη, τέθηκε εν συνεχεία σε αναστολή λειτουργίας.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι εργοδότες των εν λόγω επιχειρήσεων έπρεπε να υποβάλουν 2 δηλώσεις: η πρώτη για τις ημέρες που ήταν πληττόμενες και η δεύτερη για τις ημέρες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Αν υπέβαλαν μόνο τη δεύτερη, τότε η ΕΡΓΑΝΗ δεν είχε στοιχεία για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή ως πληττόμενη επιχείρηση, άρα και οι αποζημιώσεις ήταν «ψαλιδισμένες».

Στις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων -Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή

Πυρετώδεις είναι εν τω μεταξύ οι προετοιμασίες για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που φέτος έχει την ιδιαιτερότητα ότι συμμετέχει το Κράτος σε μεγάλο ποσοστό, λόγω των αλλεπάλληλων αναστολών σε πληττόμενους κλάδους. Αυτό που δεν αλλάζει από τον κανόνα, είναι ότι το Δώρο θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου και όχι αργότερα, όπως συνέβη με το Δώρο Πάσχα.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιούνται ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Τι γίνεται, όμως, με τους μήνες που ήταν σε αναστολή σύμβασης; Σ’ αυτήν τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Οι υπόλοιπες ημέρες καλύπτονται από το Κράτος αλλά με βάση τον πραγματικό τους μισθό, δηλαδή την αναλογία της ειδικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν.

Από την άλλη, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες - από Μάιο έως και Νοέμβριο - και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, καθώς η «ΕΡΓΑΝΗ» διαθέτει τα στοιχεία για τους επτά αυτούς μήνες (Μάιος έως Νοέμβριος), ενώ το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αφορά μόνο στις αναστολές του Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share