Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αναδρομικά: Πότε θα γίνει τελικά η πληρωμή - Ποιους συνταξιούχους αφορά

Όλες οι λεπτομέρειες

4 Δεκεμβρίου 2020 17:35
Αναδρομικά: Πότε θα γίνει τελικά η πληρωμή - Ποιους συνταξιούχους αφορά
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με καθυστέρηση ενός έτους σχεδιάζεται τελικά να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά (από 1.9.2019) στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η καταβολή τους τοποθετείται χρονικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή της ημερομηνίας πληρωμής των συντάξεων για τον Ιανουάριο του 2021.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας είχε δεσμευθεί ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε και στον ΕΦΚΑ η πανδημία, καθώς και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό του Υπερταμείου.

Η μετάθεση της πληρωτής προκαλεί αντιδράσεις, καθώς ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι βγήκαν στη σύνταξη για να ευνοηθούν από τις θετικές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ πριν από 10 μήνες (Φεβρουάριος 2020) και στο σύνολό του δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιος ασφαλισμένος σήμερα υποβάλλει αίτηση για σύνταξη υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ενώ είναι σε ισχύ ο νόμος Βρούτση. Εξάλλου, ακόμα και τα αναδρομικά με τις αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για τους συνταξιούχους που εργάζονται έχουν μετατεθεί και αυτά για τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", από το υπουργείο Εργασίας επικαλούνται νέο τεχνικό πρόβλημα με το λογισμικό που «τρέχει» η διαδικασία μέσω του e-ΕΦΚΑ. Πρόβλημα που επικεντρώνεται κυρίως στο τέως ΙΚΑ. Παράλληλα οι εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι πολύ δύσκολα θα καταστεί εφικτό να βρεθούν τα ποσά που πρέπει να δοθούν για το σύνολο των περίπου 190.000 συνταξιούχων πριν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

1. Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη καθώς και αναδρομικά (από 1/9/2019).

2.Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share