Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα 400 ευρώ: Ποια η διαδικασία για να το λάβουν οι μακροχρόνιοι άνεργοι

Μέχρι πότε μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους οι δικαιούχοι

4 Δεκεμβρίου 2020 08:14
Επίδομα 400 ευρώ: Ποια η διαδικασία για να το λάβουν οι μακροχρόνιοι άνεργοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων ξεκίνησε η διαδικασία για την καταβολή του νέου εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ δείτε και ποιοι γιατροί και νοσηλευτές θα λάβουν το επίδομα Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τη ΚΥΑ 48222/1215/24.11.2020 (ΦΕΚ Β 5225/25.11.2020), δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Μέχρι την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.grΕργασία και ασφάλισηΑνεργίαΈκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, γίνεται μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Βρούτσης: Δεν μπορούμε να δώσουμε 800άρι και τον Δεκέμβριο

Στο καθεστώς των αναστολών εργασίας, που έχει επιβάλλει σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις ο κορωνοϊός, καθώς και στις αμοιβές των εργαζόμενων, που εργάζονται σε επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η πιθανότητα να δοθεί άλλο 800άρι δεν συζητείται.

«Το επίδομα 800 ευρώ ήταν η εξαίρεση του Νοεμβρίου. Ο κανόνας είναι το επίδομα των 534 ευρώ. Πάντα είναι σε αντιστοίχιση της οικονομίας, δεν μπορούμε να δώσουμε 800άρι και τον Δεκέμβρη» απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση λόγω και των εορτών το κονδύλι να αυξηθεί.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι: «Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Σε λίγο θα πληρώσουμε τις αναστολές των εργαζομένων μιας και τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν». Για το δώρο Χριστουγέννων τόνισε ότι θα κατατεθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος δεν ψηφίζει ένα διαρθρωτικό μέτρο υπέρ των εργαζομένων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το επίδομα ανεργίας και γενικά τα επιδόματα του ΟΑΕΔ δεν θα επηρεαστούν. Η σκόπιμα αλλοιώνουν την αλήθεια ή δεν ξέρουν να διαβάζουν».

Για τις συντάξεις είπε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη μείωσης συντάξεων, ενώ στο τέλος του 2021 θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Τόνισε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση για μείωση συντάξεων, αλλά επεσήμανε ότι αντιθέτως θα γίνει αύξηση.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share