Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Το ποσό που θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Πάνω από 400.000 αιτήσεις

1 Δεκεμβρίου 2020 14:33
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Το ποσό που θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νέο ρεκόρ σημείωσε η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 διότι συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δείτε μέχρι πότε είναι η προθεσμία των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους. Αμέσως μετά, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Επίδομα Χριστουγέννων για γιατρούς και νοσηλευτές: Ποιοι το δικαιούνται

Η κυβέρνηση από ότι φαίνεται σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους γιατρούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή ενάντια στο κορωνοϊό. Επίσης δείτε τι θα γίνει με την αναστολή συμβάσεων και πότε θα γίνουν οι νέες δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορωνοϊό θα λάβουν ένα ειδικό επίδομα μέσα στις γιορτές.

Οριστικές αποφάσεις για το ύψος του επιδόματος και τους δικαιούχους ακόμα δεν έχουν ληφθεί καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως το επίδομα «πρώτης γραμμής» θα αφορά περιορισμένο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με το Δώρο Πάσχα το οποίο έλαβαν 108.000 εργαζόμενοι με κόστος 80 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Θα καταβληθεί πριν τις γιορτές και θεωρείται δεδομένο ότι θα το λάβουν οι εργαζόμενοι των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Έτσι, οι εργαζόμενοι στα ΜΕΘ και τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι οι μοναδικές κοινωνικές ομάδες που θα ενισχυθούν με έξτρα βοήθημα την περίοδο των Χριστουγέννων. Στις 30/12 η πληρωμή του διπλού επιδόματος στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Όσον αφορά το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθεί στους 482.335 δικαιούχους στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. Το τύπου κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, π. ΚΕΑ δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Έτσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ αν κάποιος παίρνει 300 ευρώ θα πάρει 600.

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών ή πληρωμή.

Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους πολίτες οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
  • Έτσι μια οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά θα λάβει στο τέλος Δεκεμβρίου το ποσό των 800 ευρώ.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share