Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ανάσα

29 Νοεμβρίου 2020 19:31
Έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους - Ποιοι οι δικαιούχοι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στην εκπομπή "ΜΕGA Σαββατοκύριακο" μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι αύριο και μεθαύριο θα πιστωθεί έκτακτο επίδομα για 105.000 συνταξιούχους. Παράλληλα, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, πληρώνονται οι δικαιούχοι από τον ΟΠΕΚΑ επιδόματα και παροχές.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο όφελος που θα έχουν επιχειρήσεις και μισθωτοί από αρχές Ιανουαρίου και στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας και τα αναδρομικά των κληρονόμων.

Αναφορικά με την έκτακτη ενίσχυση, ο υπουργός τόνισε πως από την Δευτέρα το απόγευμα με εμβόλιμη πληρωμή, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 105.818 συνταξιούχων το ποσό που εκκρεμεί από τον Μάιο του 2019.

Οι οφειλές σχετίζονται με το έκτακτο βοήθημα του 2019, "αυτό που είχαμε χαρακτηρίσει ως "επίδομα κάλπης” γιατί ήταν ακριβώς πριν τις εκλογές" σημείωσε ο κ. Βρούτσης συμπληρώνοντας "καταφέραμε και αποκαθιστούμε και αυτήν την αδικία".

Ο υπουργός επιπροσθέτως τόνισε ότι οποιαδήποτε εκκρεμότητα βασάνιζε τους συνταξιούχους πρέπει να κλείσει, με στόχο μέχρι τέλος Απριλίου 2021 να μην υπάρχουν οφειλόμενα.

Αύριο τα ποσά θα πιστωθούν εμβόλιμα στους λογαριασμούς και δεν χρειάζεται καμία αίτηση από τους συνταξιούχους. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Επίδομα έως και 700 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου προκειμένου τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Το επίδομα φέτος ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχές. Παράλληλα, μπαράζ πληρωμών αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τέλος Νοεμβρίου έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.
  • Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.
  • Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.
  • Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.
  • Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης.
  • Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Έκτακτο επίδομα σε επιστήμονες - Πότε και πόσα θα πληρωθούν

Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και οικονομολόγους ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την οικονομική στήριξη επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κατά την οποία εξειδικεύτηκαν τα έκτακτα οικονομικά μέτρα.

Αναφορικά με το έκτακτο επίδομα για δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι ενώ αρχικά ήταν να δοθεί σε δικηγόρους, οικονομολόγους και μηχανικούς τελικά αυτό θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει και γιατρούς, οδοντιάτρους, δικαστικούς επιμελητές και γεωτεχνικούς. Ωστόσο, για τους νοσοκομειακούς, δεν προβλέπεται κάποιο κονδύλι στον προϋπολογισμό.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός η επέκταση αυτού του επιδόματος «θα είναι στη τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτερά στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μέσα και γιατρούς και οδοντιάτρους και τους δικαστικούς επιμελητές και τους γεωτεχνικούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα είναι 400 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share