Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εξετάζεται η μετάθεση για το 2022 οικονομικών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

Όλα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών

24 Νοεμβρίου 2020 21:40
Εξετάζεται η μετάθεση για το 2022 οικονομικών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί από την πανδημία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Θα εξεταστεί η μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων για το 2022», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σχετικά με τη συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους λόγω κορωνοϊού.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου με θέμα όσα ανέφερε χθες το απόγευμα ο υπουργός, σε διαδικτυακή συζήτηση του επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του επιμελητηρίου.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις της κυβέρνησης, που στοχεύουν, όπως υπογράμμισε, στην στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων και υπενθύμισε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενώ σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 περιλαμβάνεται η διάθεση άλλων 7,5 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Ωστόσο η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει διπλό επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί μία ισορροπία, καθώς είναι, ακόμη, σε εξέλιξη η πανδημία. Από τους συμμετέχοντες έγινε αναφορά και στο νέο Πτωχευτικό, με τον υπουργό να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές αλλά θα εκδοθούν οι ΚΥΑ που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του κ. Σταϊκούρα, ορίστηκε νέα διαδικτυακή συζήτηση μετά από έναν μήνα, ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα σε οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ πρόσθεσε τα εξής, εστιάζοντας στην συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

«Εκτιμώ ότι πρέπει να αρχίσει να μελετάται από την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους το "κούρεμα" οφειλών. Το θεωρώ μονόδρομο. Και επαναλαμβάνω, όχι γιατί είμαστε μπαταχτσήδες αλλά γιατί δεν υπάρχουν τα έσοδα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να πληρώσουμε όσα έχουν μαζευτεί χωρίς τη δική μας ευθύνη».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share