Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Νωρίτερα φέτος η καταβολή - Ποιοι οι δικαιούχοι

Σας αφορά!

7 Νοεμβρίου 2020 18:39
Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Νωρίτερα φέτος η καταβολή - Ποιοι οι δικαιούχοι

Οικονομική ενίσχυση για χιλιάδες φορολογούμενους θα αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα για το 2020, το οποίο αναμένεται να πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το το Star. Στους δικαιούχους για το φετινό κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να είναι ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο τα ακριβή κριτήρια δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Ωστόσο, ανατροπή έγινε και με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Ο καθορισμός των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα του 2020 αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει τα εξής σενάρια για τους δικαιούχους του μερίσματος:

  • Να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
  • Να δοθεί σε εργαζόμενους που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές τις επιπτώσεις, καθώς και σε άνεργους.

Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το προηγούμενο Πάσχα. Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα σε περισσότερα από 1.600.000 άτομα από το τότε υπερπλεόνασμα.

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Όλες οι ημερομηνίες (Video)

Στις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα δηλωθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του μηνός Νοεμβρίου στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, αλλά και στις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πληρωθεί το επίδομα έως 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για το Β’ κύκλο υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποιήσης Δεξιοτήτων ανέργων του ΟΑΕΔ.

Κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» θα ανοίξει για τις δηλώσεις των εργαζομένων σε αναστολή την Κυριακή, 15.11.2020, ενώ οι δηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 24.11.2020.

Οι πληρωμές ξεκινούν στις 27.11.2020 και θα ολοκληρωθούν έως τις 7.12.2020.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις των επιχειρήσεων που θα μείνουν ανοικτές αλλά θα χαρακτηριστούν πληττόμενες. «Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν στις 15.11.2020 και κλείνουν στις 4.12.2020. Οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά από τις 7.12.2020», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνεπώς το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής :

  • Δηλώσεις εργοδοτών - εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή :

από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου

  • Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή :

από 27 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου

  • Δηλώσεις εργοδοτών - εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές - πληττόμενες:

από 15 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου

  • Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές - πληττόμενες:

Σταδιακά από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share