Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι παίρνουν παράταση από τον ΟΑΕΔ

Σας αφορά

31 Οκτωβρίου 2020 13:44
Επίδομα ανεργίας: Ποιοι παίρνουν παράταση από τον ΟΑΕΔ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Παράταση του επιδόματος ανεργίας ΟΑΕΔ προβλέπεται για όσους ανέργους έληξε το επίδομα ανεργίας τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και θα λήξει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δίμηνη παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η δίμηνη παράταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας στην έκτακτη ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Επίδομα γέννας 2020: Μέχρι πότε παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων

Το υπουργείο Εργασίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opengov.gr νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται - μεταξύ άλλων - η παράταση στις αιτήσεις για το επίδομα γέννας και εξαίρεση από το κριτήριο της διακοπής του επιδόματος τέκνων των απουσιών λόγω υγείας για μαθητές και φοιτητές που δεν προάγονται στο επόμενο έτος.

Υπό τα δεδομένα αυτά, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης μέχρι τις 31/12/2020 και για όσους απώλεσαν την αρχική τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται μείωση εισφορών εργοδότη-εργαζομένου κατά 3 μονάδες από 1ης/1/2021 ως 31/12/2021 με ποσοστό ελάφρυνσης των εργαζομένων κατά 1,21% και των εργοδοτών κατά 1,79%. Διαβάστε επίσης αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος των 1.016 ευρώ.

Η μείωση εισφορών θα προέλθει κυρίως από τον κλάδο ανεργίας κατά 1,85%, από τα Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής κατά 0,30% και τις εισφορές υπέρ εργατικής κατοικίας (0,85%) που καταργούνται.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα τέκνα στην περίπτωση που οι μαθητές δεν περνάνε στην επόμενη φάση

Εξάλλου, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι σε περίπτωση πώλησης ακινήτων από οφειλέτες του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ το τίμημα της αγοραπωλησίας θα παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και θα αποδίδεται στο κράτος, ενώ αν δεν επαρκεί για την εξόφληση των χρεών, τότε θα ακυρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει διέξοδος μέσω ρύθμισης. Επίσης, από το 2022 ο έλεγχος των οικονομικών των Ταμείων περνά σε ορκωτούς ελεγκτές, αντί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τα επιδόματα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα κόβεται το επίδομα τέκνου στην περίπτωση που οι μαθητές ή φοιτητές (έως 25 ετών) δεν προάγονται στην επόμενη τάξη ή έτος λόγω απουσιών που οφείλονται σε λόγους υγείας (π.χ. κορωνοϊός).

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το εφάπαξ, οι αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ ασφαλισμένων του Δημοσίου απλουστεύονται, καθώς το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης απονομής εφάπαξ, θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας από την οποία αποχωρεί ο ασφαλισμένος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share