Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σεισμός στη Σάμο: Άμεσα οικονομικά μέτρα για τους κατοίκους του νησιού

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση;

30 Οκτωβρίου 2020 22:08
Σεισμός στη Σάμο: Άμεσα οικονομικά μέτρα για τους κατοίκους του νησιού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο σεισμός στη Σάμο δεν φέρνει μόνο οικολογική και φυσική καταστροφή, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις και στα οικονομικά, με την κυβέρνηση να προχωρά σε άμεσα μέτρα για τους κατοίκους του νησιού, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες του σεισμού, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι βόρεια της Σάμου, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που υπάγονται στη ΔΟΥ Σάμου, παρατείνονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι προθεσμίες:

-Υποβολής της δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, που εκπνέει σήμερα, 30/10/2020

-Υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, που εκπνέουν τη Δευτέρα, 2/11/2020.

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Πότε αναμένονται οι πληρωμές των δανειοπληπτών

Εντός του Νοεμβρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές των δικαιούχων δανειοληπτών με την επιδότηση δανείων που προβλέπει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, για δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία.

Σε πρώτη φάση οι πληρωμές θα αφορούν δανειολήπτες που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία, έχουν πληγεί από την πανδημία και τα δάνεια τους δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση, ενώ το δεύτερο πακέτο πληρωμών αναμένεται τον Δεκέμβριο για τις άλλες κατηγορίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, με την ολοκλήρωση των πληρωμών να εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2021.

Συνολικά η εννεάμηνη επιδότηση όλων των κατηγοριών δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν φτάνει και για το 2020 και για το 2021, τα 388 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο έχει ήδη προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα τρεις ημέρες θα έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες με δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία για να καταθέσουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που παρέχει επιδότηση έως και 90% της δόσης του δανείου τους, καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τα νοικοκυριά τα οποία επλήγησαν από την πανδημία προσφέρει εννεάμηνη επιδότηση, η οποία καθορίζεται κλιμακωτά λαμβανομένων υπόψη αντικειμενικών κριτήριων όπως τα εισοδήματα, το ύψος της περιουσίας, κινητής και ακίνητης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 2020 είχαν υποβληθεί 150.498 αιτήσεις, ενώ σημαντικά υψηλός είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και αναμένεται να υποβάλλουν αιτήσεις έως τη λήξη της προθεσμίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών (www.keyd.gov.gr)

Οι 6 κατηγορίες που δικαιούνται μείωση ενοικίου τουλάχιστον 30%

Ενημερωτική εγκύκλιο για το σύστημα των προαιρετικών μειώσεων ενοικίου εξέδωσε προς τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στον οδηγό της, η ΠΟΜΙΔΑ εξηγεί τον τρόπο κατάρτισης και δήλωσης των συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων των επαγγελματικών μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30% στην εφαρμογή TAXISNET της ΑΑΔΕ.

«Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στα μέλη της και σε όλους τους εκμισθωτές ακινήτων να ανταποκριθούν θετικά στις σχετικές προτάσεις των ενοικιαστών τους που εμπίπτουν στη σχετική ρύθμιση, γιατί αυτό υπαγορεύει το πραγματικό συμφέρον τους μέσα στη σημερινή συγκυρία, δεδομένου ότι από το 30% της ελάχιστης μείωσης περίπου το μισό (με την αποφορολόγηση) θα τους επιστραφεί συμψηφιστικά μέσω της φορολογίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία, επιπλέον, προειδοποιεί ότι «για μία ακόμα φορά, ότι η τυχόν αποτυχία των επιδοτούμενων προαιρετικών μειώσεων εγκυμονεί τον κίνδυνο επαναφοράς των αναγκαστικών μειώσεων, που έχουν σχεδόν διπλάσιο οικονομικό κόστος για όλους τους εκμισθωτές, και είναι πρόδρομοι μύριων κακών για την κοινωνία.»

Μείωση ενοικίου: Οι 6 κατηγορίες

Στην εγκύκλιο της ΠΟΜΙΔΑ για τα ενοίκια αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και την τελευταία υπουργική απόφαση 1230/2020, η δυνατότητα φορολογικά επιδοτούμενων προαιρετικών μειώσεων ενοικίων τουλάχιστον κατά 30%, κατόπιν συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ισχύει για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:

  • Επαγγελματικές μισθώσεις εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό.
  • Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις ανωτέρω «πληττόμενες» επιχειρήσεις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του λόγω Covid-19.
  • Φοιτητικές μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω Covid-19.
  • Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή. Η μείωση στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να ισχύσει από τον Οκτώβριο.
  • Προαιρετική μείωση σε μίσθωμα μπορεί να συμφωνηθεί ελεύθερα για οποιαδήποτε κατηγορία μίσθωσης, και σε οποιοδήποτε ποσοστό, και να δηλωθεί στο TAXISNET από τον εκμισθωτή.

Αν όμως ο κωδικός δραστηριότητας του ενοικιαστή δεν περιλαμβάνεται στους πληττόμενους ΚΑΔ, και η μείωση δεν είναι τουλάχιστον -30%, δεν υπάρχει δικαίωμα φορολογικής επιστροφής του 12% του πλήρους μισθώματος!

Ο πλήρης κατάλογος των ΚΑΔ στις οποίες αφορά η φοροεπιδοτούμενη προαιρετική μείωση για τους μήνες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου παρατίθεται αναλυτικά στις αντίστοιχες ειδήσεις της ιστοσελίδας www.pomida.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share