Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έρχονται επιδοτήσεις τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ για τους αλιείς

Ποιοι οι δικαιούχοι

27 Οκτωβρίου 2020 14:05
Έρχονται επιδοτήσεις τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ για τους αλιείς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανακοινώθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) η πρόσκληση δράσης για την «Αγορά και Εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Συσκευών Διαβίβασης Δεδομένων (ΣΔΕ-VMS) ERS-AIS», η οποία αφορά τον εκσυγχρονισμό αλιέων και αλιευτικών σκαφών με επιδοτήσεις.

Η ΚτΠ ΑΕ, η οποία έχει οριστεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) και είναι αρμόδια για την υλοποίηση τμήματος του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 ανέλαβε να «τρέξει» την εν λόγω δράση.

Η επιδότηση που θα διατεθεί μέσω της παρούσας δράσης ανέρχεται στο ποσό τουλάχιστον των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνική συμμετοχή.

Η δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος περιλαμβάνει την «Ανάπτυξη, αγορά και εγκατάσταση των απαραίτητων στοιχείων, περιλαμβανομένου υλικού και λογισμικού, για τη διασφάλιση της διαβίβασης δεδομένων από τους φορείς που ενέχονται στην αλιεία και στην εμπορία των προϊόντων αλιείας.

Τόσο στις εθνικές όσο και στις ενωσιακές αρχές, περιλαμβανομένων των απαραίτητων στοιχείων συστημάτων ηλεκτρονικής καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών (ERS), συσκευών δορυφορικού εντοπισμού ΣΔΕ (VMS) και συστημάτων αυτόματου εντοπισμού (AIS)», επίσης διαβάστε πως θα πάρετε επιδότηση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».

Για να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των δραστηριοτήτων αλιείας χρησιμοποιούνται μέσα ώστε να καλύπτεται πλήρως η «διαδρομή» των αλιευμάτων από την αλιεία στην κατανάλωση. Στόχος της δράσης είναι η παροχή αυτών των μέσων, ώστε να διεξάγονται έλεγχοι σε υψηλό επίπεδο και να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).

Η εν λόγω δράση αφορά στην ανελαστική υποχρέωση των επαγγελματιών αλιέων και ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών να φέρουν στα σκάφη τους λειτουργικές ηλεκτρονικές συσκευές δορυφορικού εντοπισμού και διαβίβασης δεδομένων ΣΔΕ(VMS)-ERS και AIS κατά περίπτωση. Αυτή η υποχρέωση προκύπτει από το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων θα είναι:

  • Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες (κατά των ορισμό του Καν. 508/2014) αλιευτικών σκαφών, που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους (επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ). Τα σκάφη, για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια και καταχωρημένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ). Θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν χρονικές δεσμεύσεις από προηγούμενη χρηματοδότηση των ίδιων εργασιών κατά την υποβολή της αίτησης.
  • Οποιοσδήποτε, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, εφοδιάζει αλιευτικό σκάφος με άδεια σε ισχύ, με συστήματα παρακολούθησης, καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για ειδικές άδειες αλίευσης, όπως π.χ. η αλίευση ολοθουρίων και συμιακής γαρίδας.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι και οι παλαιοί υπόχρεοι-χρήστες των συσκευών αντικαθιστώντας τις παλαιές, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν χρονικές δεσμεύσεις που προκύπτουν από την προηγούμενη χρηματοδότηση.

  • Αλιείς με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη μήκους 12 μέτρων και άνω.
  • Αλιείς με άδεια αλίευσης σε διεθνή ύδατα.
  • Αλιείς με άδεια αλίευσης τόνου (BFT), ή/και άδεια αλίευσης ξιφία (SWO) ή/και μακρύπτερου τόνου (ALB).
  • Αλιείς με άδεια γρι γρι ή βιντζότρατας (SB) μήκους κάτω των 12 μέτρων.

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται στον δικαιούχο με τη μορφή της επιχορήγησης και το ύψος της θα υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών. Η εν λόγω δράση θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης που διαφοροποιείται ανάλογα:

  • Του μεγέθους των επιχειρήσεων.
  • Της χωροθέτησης των δικαιούχων των πράξεων και αν αυτές υλοποιούνται στα «απομακρυσμένα ελληνικά νησιά».
  • Εάν οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα αλιευτικά σκάφη σχετίζονται με την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας.

Σημειώνεται, ότι οι δικαιούχοι θα επιχορηγούνται για την αγορά και εγκατάσταση της εκάστοτε συσκευής, σύμφωνα με τα κατ' αποκοπή ποσά που παρουσιάζονται στον συνημμένο πίνακα και έχουν προκύψει ως προϊόν έρευνας αγοράς και ιστορικών δεδομένων (παλαιότερη προμήθεια των ίδιων συσκευών).

Ως μέριμνα προς την κατηγορία των αλιευτικών σκαφών, τα οποία δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αλίευση ολοθουρίων και προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την έκδοση ειδικής άδειας αλίευσης του ανωτέρω αλιεύματος, μέχρι και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, δεκτές θα γίνονται αιτήσεις χρηματοδότησης αποκλειστικά για αυτήν την κατηγορία.

Από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις όλων των κατηγοριών δυνητικών δικαιούχων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share