Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι τρεις νέες κατηγορίες των δικαιούχων - Ερχονται ανακοινώσεις για κληρονόμους (Video)

Συνεχίζονται οι πληρωμές

26 Οκτωβρίου 2020 11:00
Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι τρεις νέες κατηγορίες των δικαιούχων - Ερχονται ανακοινώσεις για κληρονόμους (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συνεχίζονται οι πληρωμές των συντάξεων και αναδρομικών στους δικαιούχους καθώς σήμερα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ταμείων των τραπεζών και του ΟΤΕ ενώ, όπως όλα δείχνουν, ανακοινώνονται και οι προϋποθέσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων. Παράλληλα, δείτε εδώ το ποσό των αναδρομικών που δικαιούστε με ένα... κλικ.

Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν τα αναδρομικά όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, ενώ ο κύκλος του 11μήνου των αναδρομικών κλείνει με τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των σωμάτων ασφαλείας, των ταμείων των δημοσιογράφων και ορισμένων ακόμα ειδικών ταμείων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, που μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προϋποθέσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων των συνταξιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει εκείνοι να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα.

Οι τρεις νέες κατηγορίες των δικαιούχων για τα αναδρομικά

Οι πληρωμές των αναδρομικών θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα με τρεις νέες κατηγορίες. Συγκεκριμένα αναμένουμε:

  • Αυξήσεις και αναδρομικά με βάση τα νέα ποσά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
  • Αυξήσεις και αναδρομικά με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων. Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60%.
  • Αυξήσεις και αναδρομικά σε όλες τις προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από τις 13/5 του 2016.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών και των συντάξεων

Η πληρωμή των αναδρομικών πραγματοποιείται στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε διακριτό όμως κωδικό, ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται. Ειδικότερα, οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, θα καταβληθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται και να εκτυπώσουν το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα μέσω μίας νέας εφαρμογής στον e-ΕΦΚΑ .

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share