Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έχεις ιδέα πόσο κόστιζαν τα αυτοκίνητα σε δραχμές; Δε θα πιστεύεις στα μάτια σου!

Αδιανόητο!

24 Οκτωβρίου 2020 11:34
Έχεις ιδέα πόσο κόστιζαν τα αυτοκίνητα σε δραχμές; Δε θα πιστεύεις στα μάτια σου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχεις μήπως ιδέα για το πόσο κόστιζαν τα αυτοκίνητα, όταν ακόμη είχαμε δραχμές και μέχρι το 2002; Δε θα πιστεύεις στα μάτια σου, μόλις καταλάβεις τι διαφορά έφερε η έλευση του ευρώ., ενώ τελικά ανατριχίλα προκαλεί το κρυφό σύμβολο, που είχε το χαρτονόμισμα των 500 δραχμών, που φαίνεται πως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν είχαμε προσέξει.

Τη δεκαετία του '80, για να αποκτήσει κάποιος ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο, έπρεπε να καταβάλει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Ειδικά, αν ο υποψήφιος αγοραστής ενδιαφερόταν για κάποιο μοντέλο στα 1.600 κυβικά εκατοστά.

Τα μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας στους 11 φορ. ίππους, αποτελούσαν εκείνη την εποχή την «Premier League» της εγχώριας αγοράς.

Τα ποσοστά τους στην Ελλάδα ήταν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, όμως οι αγοραστές αυτών των αυτοκινήτων διέθεταν ιδιαίτερα δυναμικό προφίλ, εφόσον η απόκτησή τους απαιτούσε να υπάρχει οικονομική δυνατότητα άνω του μέσου όρου.

Την άνοιξη του 1984 η μέση τιμή ενός μεσαίου 1.600 στην χώρα μας άγγιζε τα 2.130.000 δραχμές, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ο.Κ έφτανε τις 693.000 δραχμές!

Αν και στα μεσαία των 11 φορ. ίππων υπήρχαν μερικές από τις πιο «premium» προτάσεις της ελληνικής αγοράς, συνολικά, ας δούμε πόσο κόστιζαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά «mainstream» μοντέλα εκείνης της περιόδου, τον Απρίλιο του 1984.

To Honda Accord 1.6 στοίχιζε λίγο κάτω από τα 2 εκ. δραχμές στην βασική του έκδοση. Στην έκδοση «ΕΧ» η τιμή του έφτανε τα 2.014.000 δρχ. Αν όμως στις επιλογές ήταν το Air Condition, το αυτόματο κιβώτιο ή ακόμα και η ηλιοροφή, τότε το κόστος ξεπερνούσε τα 2.2 εκ. δραχμές.

Το Nissan Stanza αποτελούσε μια σχετικά προσιτή επιλογή για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Το Ford Sierra ήταν διαθέσιμο με βασικό κινητήρα στα 1.300 κυβ. εκατοστά. Στα 1.600 κ.εκ. ερχόταν στην χώρα μας μόνο στο επίπεδο εξοπλισμού «GL».

Πηγή: Hellenicmotorhistory.blogspot.com

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share