Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας - Αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία

20 Οκτωβρίου 2020 12:53
Συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας - Αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα συνεχίζει τη διπλωματική αντεπίθεση της και συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να κάνουν εμπάργκο όπλων. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να γίνει αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης Τοουρκίας - ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Tο Oruc Reis έσπασε το όριο των 12 μιλίων - Πλησίασε στα 8 το Καστελόριζο!

Συναγερμός επικρατεί στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά, με το Oruc Reis να σπάει το φράγμα των 12ν.μ. και να είναι σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία.

Συγκεκριμένα, το Oruc Reis ακολουθεί πορεία ανατολική – βορειοανατολική και δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης εγγύτερα από τα 12 ναυτικά μίλια που είναι η δυνητική ζώνη της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share