Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Απίστευτο: Ανακαλύφθηκε γεωγλυφικό 2.000 ετών με τη μορφή... γάτας (εικόνες)

Στο νότιο Περού έγινε η ανακάλυψη

19 Οκτωβρίου 2020 14:39
Απίστευτο: Ανακαλύφθηκε γεωγλυφικό 2.000 ετών με τη μορφή... γάτας (εικόνες)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι εντυπωσιακό και παράλληλα παράξενο στο νότιο Περού, όπου αυτό έχει να κάνει με ένα περίγραμμα ενός τεράστιου αιλουροειδούς, ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, λαξευμένο σε μια άνυδρη πλαγιά λόφου. Παράλληλα δείτε και έναν κατεστραμμένο ναό που ανακάλυψαν σε βυθμισμένη πόλη της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, το αρχαίο γεωγλυφικό έχει μήκος 37 μέτρα και αποτελεί μέρος των περίφημων Γραμμών της Νάζκα, μιας συλλογής εκατοντάδων μυστηριωδών έργων τέχνης στην περιοχή της Νάζκα, περίπου 250 μίλια νότια της Λίμας.

Περουβιανοί αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης στη περιοχή, ανακάλυψαν τη μορφή της γάτας στην πλαγιά ενός λόφου, σχεδόν άθικτη από το χρόνο. Το γεωγλυφικό αναπαριστά μια μεγάλη γάτα με το κεφάλι ψηλά η οποία κοιτάζει ευθεία μπροστά, ενώ το σώμα και η ουρά της εκτείνονται προς το κάτω μέρος του λόφου.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο γεωγλυφικό σε σχήμα γάτας

Το γεωγλυφικό ήταν μόλις ορατό και επρόκειτο να εξαφανιστεί επειδή σχεδιάστηκε σε μια μάλλον απότομη πλαγιά και υπέστη τις επιπτώσεις της φυσικής διάβρωσης. Η γάτα προστίθεται σε μια σειρά ζωόμορφων σχεδίων που εκτείνονται κατά μήκος της περιοχής και βρέθηκαν τον περασμένο αιώνα, μεταξύ των οποίων μία μαϊμού, ένας πελεκάνος και ένα κολιμπρί.

Οι γάτες έχουν καταγραφεί πολλές φορές σε κεραμικά, υφάσματα και άλλα στοιχεία της κοινωνίας Paracas, η οποία φαίνεται ότι είχε δημιουργήσει διάσημα γεωγλυφικά και γραμμές στην έρημο Νάζκα, στο νότιο Περού.

Σχήμα γάτας έχει ένα γεωγλυφικό το οποίο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Οι Γραμμές Νάζκα

Οι Γραμμές της Νάζκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του πολιτισμού των Νάζκα στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάζκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάζκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάζκα ανάμεσα στο 500πΧ και 500μΧ. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων.

Το γεωγλυφικό το οποίο έχει σχήμα γάτας θεωρείται ότι είναι πάνω από 2.000 ετών

Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες. Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Η περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιστορικών από το 1920, όταν πρώτος ο περουβιανός Αρχαιολόγος Toribio Mejia Xesspe ανακάλυψε μυστήριες γραμμές χαραγμένες στο τοπίο. Το 2019 μάλιστα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα της Ιαπωνίας ανακάλυψε περισσότερα από 140 γεωγλυφικά στην περιοχή με τη βοήθεια εικόνων 3D.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share