Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αποκάλυψη Βρούτση για τους κληρονόμους (Video)

Μεγάλη προσοχή

17 Οκτωβρίου 2020 16:50
Αναδρομικά συνταξιούχων: Αποκάλυψη Βρούτση για τους κληρονόμους (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 4 κύματα μαζί με τις συντάξεις σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αρχές Νοεμβρίου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή, θα ανοίξει για τις αιτήσεις των κληρονόμων η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

«Μετά την καταβολή των αναδρομικών, στις 29 Οκτωβρίου, μπαίνει μπροστά στις αρχές Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Όπως είπε ο ίδιος, όλα τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν θα υποβληθούν αυστηρά και μόνο ηλεκτρονικά, ενώ η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση «για να υπάρχει ευθύνη όσων δηλώνονται».

Από τους 1.150 εκατομμύρια δικαιούχους, οι 172.222 έχουν αποβιώσει. Τα 144,79 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται, θα δοθούν τώρα στους κληρονόμους τους. Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των ποσών στους κληρονόμους προβλέπει - όπως είπε ο κ. Βρούτσης - πως τα ποσά που αναλογούν στον καθένα θα δοθούν έως το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως όποιος έχει αποποιηθεί την κληρονομιά δεν δικαιούται.

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά καταβάλλονται άτοκα, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν σε δεύτερο χρόνο κανονικά ως εισόδημα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τα αναδρομικά, εξηγώντας πως το 2021 οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν δυο τροποποιητικές δηλώσεις, μια για το 2015 και μια για το 2016. Με βάση αυτές τις τροποποιητικές δηλώσεις θα φορολογηθούν ανάλογα με το εισόδημα που είχαν τα έτη εκείνα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share